МАНАСТИР МЕСИЋ И ИКОНА „ДОСТОЈНО ЈЕСТ”

Један од најстаријих манастира у Банату, манастир Месић се налази у истоименом селу, поред истоименог потока а подно обронака вршачких планина. Доста је посећен – практично свакодневно пристигне по неколико аутобуса посетилаца а викендом га радо обилазе породице. Посвећен је рођењу Св. Јована Крститеља. Прва игуманија манастира била је мати Теодора, образована Београђанка која је завршила Сорбону.

У манастиру се са леве стране налази копија чувене чудотворне Богородичине иконе „Достојно јест” са Свете горе. Наиме, у 10. веку десило чудо када је пред њом Арханђео Гаврило отпевао до тада непознату песму „Достојно јест” која је потом са камене плоче ушла у литургију. Месићка икона датира из 1803.

Најстарије предање каже да су манастир саградили ученици Св. Ћирила и Методија почетком 11. века. Према другој легенди, манастир је основао хиландарски монах Арсеније Богдановић – Сремац кога га је лично Св. Сава поставио за игумана ове светиње да би потом и сам Св. Арсеније постао српски архиепископ, други након Св. Саве.

У доба Турака је паљен и рушен. Године 1716. Турци су истерани из Баната и када поново пале манастир Месић, старије калуђере убијају а млађе воде у ропство исто као и када су 1522. године ушли у Банат. Обновили су га деспот Јован Бранковић и његова мајка Ангелина који су овде имали поседе. У време великих сеоба, манастир се помиње у документу „катастих” Пећке патријаршије из 1660. и 1666. као резиденција вршачких епископа. Страдао је и почетком 18. века у рату између Аустрије и Турске, као и једном у земљотресу. Помоћ у обнови пристигла је од руске царице Јелисавете Петровне а по молби крушедолског монаха Мојсеја Стефановића.

Највише изненађује рашки стил градње манастира коме је додат звоник барокног изгледа. Посебну вредност чини фрескопис из 1743. у поствизантијском стилу.

Манастир има богату ризницу од 2500 рукописних и штампаних књига, као и портрете владика које су радили познати сликари. Конаци манастира су репрезентативни јер су служили као (летња) резиденција епископа Јосифа Рајачића и архимандрита Арсенија Јовановића Шакабенте, како стоји убележено.

У близини се налази фабрика воде „моја вода” и производња пива „потпис” по чешкој рецептури. Манастир се из Новог Сада може туристички посетити преко агенције „Мозаик 021” у оквиру аранжмана који укључује дворце Баната.

Текст и фото: В. Раонић;