МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА ПРОМОВИШУ И МАТЕРИЈАЛНУ И НЕМАТЕРИЈАЛНУ БАШТИНУ НАШЕГ ПОДНЕБЉА

У дворишту Аксентијевог кућерка у Огару, најстарије очуване сеоске куће у Срему, у суботу су се окупили бројни учесници и посетиоци манифестације „Михољски сусрети села“, коју пету годину заредом организује Туристичка организација општине Пећинци у част кукуруза, једне од најзаступљенијих пољопривредних култура у овом делу Срема.

Манифестација је пре пет година започета као „Курзовина фест“ и прве три године је одржавана под тим именом, али је, по речима директорке пећиначке ТО Љубице Бошковић, прерасла локалне оквире, па је од стране Министарства за бригу о селу препозната како манифестација од регионалног значаја и уврштена у програм Министарства „Михољски сусрети села“.

„Последње две године се одржава под овим именом и под покровитељством Министарства за бригу о селу, а Општина Пећинци је покровитељ од самог почетка. Манифестација је установљена са циљем очувања културе и традиције овог краја и сећања на некадашњи начин живота људи на овим просторима, а уједно као вид промоције Аксентијевог кућерка, једног од најзначајнијих туристичких локалитета у нашој општини, који сваке године посећује све више туриста“ – рекла нам је Бошковић и додала да је овогодишња манифестација по садржајима свакако најбогатија до сада.

Као и сваке године, пажњу посетилаца су привукла удружења жена и удружења грађана која су на својим штандовима изложила права мала кулинарска уметничка дела, међу којима су доминирали колач на „курзовини“ и проја. Међу 20 излагача било је свих девет удружења из пећиначке општине, али и удружења из суседних општина и региона, а организатор је за све учеснике и посетиоце припремио сремски паприкаш.

Етнолог Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, Душанка Станковић, истиче да се Михољски сусрети села одржавају на локалитету који је споменик културе од изузетног значаја, тако да промовишу и материјалну и нематеријалну културну баштину овог краја на једном месту.

„Биће презентован онај део баштине који је сачуван до данашњих дана, који је везан за ово поднебље, који је везан за производњу кукуруза, за прераду кукуруза, за призводе од те пољопривредне културе, тако да на неки начин она презентује живот села некада, али у великој мери и данас“ – изјавила је Станковић.

У оквиру неколико интерактивних радионица посетиоци су имали прилику да се упознају са старим занатима и вештинама. Радионицу пустовања вуне држале су Јасмина Поповић и Љиљана Бабић, а радионицу шатворисања сувих тикава Ана Антонин. Посетиоци су први пут имали прилику да се упознају и са вештином израде грнчарије у оквиру радионице коју је држао Немања Ђукановић, као и да се опробају у стреличарству, под будним оком чланова Стреличарског клуба „Инстинктивац“ из Шимановаца.

Сви који су то желели могли су да уживају у вожњи селом коњским запрегама, захваљујући Коњичком клубу „Сремачки ајгир“ из Огара.

У културно-уметничком делу програма за сваког по нешто. Наступила су три културно-уметничка друштва – „Купиник“ из Купинова, „Извор Доњи Товарник“ и „Искон ветерани“ из Шимановаца. Сјајну забаву за најмлађе је приредио кантаутор Бранимир Росић – Летећа гитара, а наступили су и Певачка група „Свитац“, вокални солиста Михајло Јанковић, песник Миломир Обрадовић и ученици Основне школе „Слободан Бајић Паја“ из Огара. Програм је водио Слободан Станковић из пећиначког Културног центра.

Посетиоци су могли да се опробају на такмичењима у прављењу чардака од чокања и у брзом ручном круњењу кукуруза.

Михољски сусрети села реализовани су уз подршку Месне заједнице Огар, Удружења жена „Огарчанке“, Удружења грађана „Огарнизација“ и Културног центра Пећинци.

Извор: Општина Пећинци