МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ – ПРОСЛАВА БОЖИЋА ПО ЈУЛИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

Православни верници славе Божић, рођење Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник рађања новог живота, празник деце и родитељства. Најрадоснији хришћански празник 7. јануара, поред Српске православне цркве, прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који поштују јулијански календар. Тако је велики број верника присуствовао литургији у Храмовима Светог Николе и Светих Козме и Дамјана у Кикинди. Литургији су приуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач, заменица градоначелника, Дијана Јакшић Киурски и председник Градског парламента, Младен Богдан.

“Свим грађанима који по јулијанском календару прослављају најрадоснији хришћански празник честитам уз жељу да нам Христос, у здрављу и весељу, пружи довољно снаге да издржимо све изазове, да будемо јединствени и тако идемо ка нашем заједничком циљу. Својим суграђанима желим пре свега добро здравље и да у топлини породичног дома прославе најрадоснији хришћански празник Божић. Мир Божји, Христос се роди“, поручио је градоначелник Кикинде.

У Србији је на свечаној божићној трпези најважнија чесница, погача у коју се ставља златни или сребрни новчић, а она се за ручком ломи искључиво рукама. Ко у свом парчету пронађе новчић, према веровању, имаће среће у наредној години. Обичај је да се на трпези нађе и божићна печеница, а укућани положајника, првог госта на Божић, дарују поклонима:

“Ми се као свештеници трудимо да својим проповедима и својим животима покажемо верницима да ништа није изгубљено. Не треба се никада никоме узети нада. Сви они који дођу код нас желимо да их научимо како да се понашају у својој вери јер ће касније они помоћи нама. Иако сам до сада променио двадесетак различитих места, никада нисам видео честитији, вернији и поштенији народ од Кикинђана. Врло ретко је видети овако леп, миран и чист град са добрим људима“, додао је протонамесник отац Миладин Спасојевић, старешина Храма Светог Николе у Кикинди.

Извор: Град Кикинда