МИТРОВИЦА СПРЕМНА ЗА ПРОЈЕКАТ „ЗАПЛОВИ СРБИЈОМ“

  Сремској Митровици свечано је отворено међународно путничко пристаниште, на савском кеју, на крају Паробродске улице. Бројним присутнима обратили су се градоначелница Светлана Миловановић, директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

  Како је рекла градоначелница Миловановић, на месту где су некада пристајали пароброди, сада ће пристајати речни крузери, најмодернији речни бродови, који ће пристајати на обалу нашег града, доводити туристе из целог света, као и пословне људе.

  Градоначелница је подсетила на 2008. годину, када је градоначелник био Бранислав Недимовић, а када се и родила идеја о отварању међународног путничког пристаништа, a град је почео да расте у савремен и економски јачи град. Митровица је данас модеран град, који реализује нове пројекте, улази у нову фазу развоја. Oтворене су фабрике, изграђене најсавременије школе, вртићи, путеви, ауто-путеви, а сада се окрећемо реци Сави, потенцијалима који нуди речни туризам.

Директор Перовић је рекао да је пре само 20 година у Србији радило једно пристаниште, док се данас Дунавом и Савом Србија повезује са целим светом. Влада Србије инвестирала је средства у изградњу пристаништа у Сремској Митровици, а Агенција је изабрала лучког оператера.

  Перовић је истакао да се на овај начин градови на Сави уцртавају на наутичке карте Европе и чиме се искоришћавају бројни наутички потенцијали наше земље.

  По речима министра Весића, Србија се после неколико деценија окреће рекама, како би поспешила развој водног саобраћаја и укупан економски развој земље. Митровачко пристаниште је друго на Сави, поред оног у Београду, а ради се и на пројекту пристаништа у Шапцу, што ће створити могућност успостављање речне везе, бродом, између Шапца и Сремске Митровице, односно Београда.

Извор: Град Сремска Митровица