MLEKO ZA IZVOZ KVALITETNIJE OD ONOG ZA DOMAĆE TRŽIŠTE

Mleko koje se pije u Srbiji je dobrog kvaliteta. Ono koje izvozimo u Evropsku uniju, BiH, Makedoniju ipak je kvalitetnije i to pet puta kada govorimo o propisima o nivou aflatoksina. 

Samo dva odsto mleka sa malih farmi ne ispunjava evropske standarde o dozvoljenom nivou aflatoksina, tvrdi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Najavljuje smanjenje dozvoljenog nivoa aflatoksina sa 0,25 na evropskih 0,05 mikrograma po litru, ali ne precizira kada.

Mleko koje se pije u Srbiji je dobrog kvaliteta. Ono koje izvozimo u Evropsku uniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju ipak je kvalitetnije i to pet puta kada govorimo o propisima o nivou aflatoksina. “To je mleko sa posebnih farmi, normalno, koje moraju da ispunjavaju sve zadate kriterijume po pravilniku i zakonu zemalja u koje izvozimo”, kaže Miroslav Petrović iz Mlekare “Šabac”.

Prema njegovim rečima, mleko za rusko tržište se bira sa specijalnih farmi, odnosno sa farmi najboljih i najvećih proizvođača.

Veliki proizvođači nerado govore o razlici u kvalitetu mleka koje je namenjeno našem tržištu i onog koje pri izvozu na carini mora da prođe kontrolu jer ne sme imati više aflatoksina od 0,05 mikrograma po litru.

Ta granica je važila i u Srbiji do 2013. godine. Tada je suša dovela do pucanja zrna kukuruza, a onda obilna kiša podstakla razvoj buđi. Tada je dozvoljeni nivo aflatoksina povećan. Od tada su se ministri menjali, a obećanje ostalo da će se nivo aflatoksina vratiti na evropski.

“Mi u ovom trenutku na tržištu imamo negde oko dva odsto mleka kod malih proizvođača koji iskaču iz tih bilansâ. Jako je važno da sačuvamo svoje male poljoprivredne proizvođače i idemo ka 0,05”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Očekuje da će se to postići preventivnim merama i ističe da je važno voditi računa o hrani koju jedu životinje.

Na pitanje kakva je naša obaveza kada je u pitanju EU, ministar kaže: “Pa kada uđemo u Evropsku uniju, taj period prilagođavanja je pred nama, ne mogu sad da licitiram, ali mi ćemo gledati da to bude što pre.”

Stručnjaci kažu da je od promene propisa važnije da država pomogne proizvođačima da naprave adekvatnija skladišta, da poboljšaju higijenu muže i uslove u štalama, kako se ne bi javljao aflatoksin i štetne somatske ćelije.

Izvor: RTS