МОКРИН, ПРВО ДИГИТАЛНО СЕЛО У НАШОЈ ЗЕМЉИ

У оквиру пројекта под називом “Дигитално село“, који је покренуо истраживачко-развојни институт „Биосенс“, у сарадњи са компанијом „Делта холдинг“ и имањем „Мокрин хаус“, Мокрин ће бити прво дигитално село у нашој земљи. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, истакао је том приликом да ће пројекат у Мокрину трајати три године, на основу ког је планирана едукација пољопривредника, коришћење и практична примена нових апликација и дигиталних алата, као и умрежавање.

Градоначелник је додао да су пројектом предвиђене обуке пољопривредних произвођача, које се спроводе на имању “Мокрин хаус“:

“Поносан сам што је овај пројекат на подручју Кикинде, у Мокрину и право је задовољство учествовати у нечему што је будућност српског села. Дигитално село је пројекат који има циљ да се ефикасније, боље и лакше пољопривредници повежу, али и да им се омогући да више раде на што квалитетнији начин. Више од 30 газдинстава је укључено у пројекат, а сигуран сам да ће он заживети на територији целе Србије“.

Пројекат треба да омогући ефикаснију производњу и боље пословне резултате, уз оптимално коришћење ресурса:

“На основу пројекта, људи ће бити у прилици да примене решења која је Биосенс развио и донео у праксу. Један од примера је да се анализа земљишта не ради насумично већ на основу мобилног телефна и сателитског снимка како би пољопривредници знали где тачно треба да узму узорке на основу којих ће имати много прецизније податке“, истакао је Владимир Црнојевић, директор института “Биосенс“.

“Ми смо тадиционално пољопривредна земља, не постоји ншта логичније него да пољопривредну производњу унапредимо. Ми смо као тим то урадили, што значи да ћемо комбиновати знање које прикупљамо дуже од 30 година са свих страна света, Биосенсову технологију и искуство које поседује Мокрин хаус“, додала је Марија Десивојевић Цветковић, из компаније “Дела холдинг“.

“Нама је учешће на овом пројекту био природни искорак из онога што је основни бизнис модел Мокрин хауса, а то је наслањање на оно што је будућност рада. Већ сада живимо у времену у ком су рад и радно место одвојени и нови модел рада је хибридни начин. То значи да све више људи није физички везан за радно место. Све више компанија своје људе шаље да раде у тимовима, тако да је наш основни модел да људи који се баве модерним трендовима једно време живе и раде у Мокрину“, рекао је Бранимир Бркљач, оснивач “Мокрин хауса“.

Извор: Град Кикинда