MTB PETROVARADIN FORTRESS CUP

Biciklistički klub „Novi Sad“ u nedelju, 1. Jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizuje prvi Međunarodni Petrovaradin Fortress MTB – trku planinskih bicikala.

Takmičari će se nadmetati u 10 kategorija. Kup Srbije, stoga počinje u 14 časova, a start glavne Međunarodne UCI trke planiran je za 16 sati.

“U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl. Već dok se budete penjali na Tvrđavu prolazite tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas,” priča Nemanja Vajs, direktor trke.

Pored starta nalazi se i takozvana Chill zona, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se. Posebna atrakcija Zone jeste Trka guralica – takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do 5 godina. Najmlađe učesnike očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle, ali animatori.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija),  te donosi 30  bodova. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u deset kategorija (KUP SRBIJE – Kadeti i Kadetkinje, Poletarci i Poletarke, Mlađi Poletarci i Poletarke, Mastersi i CFA).

Petrovaradinska tvrđava će od 12 h do 19 h biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke.