„НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА“ – ТРИБИНА У ССШ „4. ЈУЛИ“

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, уз подршку Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју локалне самоуправе Врбас, организовала је данас у Средњој стручној школи „4. јули“ предавање из кампање под називом „На матуру без аутомобила“. Ова кампања осмишљена је са жељом да апелује на матуранте широм Србије да за одлазак и повратак са матурских прослава не користе аутомобиле у својству возача, са жељом да се скрене пажња младих и целокупне јавности на опасности и могуће последице које доноси неодговорно понашање, како се више никад не би поновило оно што се десило у једној матурској ноћи у Крагујевцу, када је смртно страдала група матураната враћајући се са матурске вечери.

Кампања чија је овогодишња порука „На путу до 0 – не турирај, матурирај!“, је намењена матурантима средњих школа, а предавању у Врбасу присуствовали су ученици ССШ „4. јули“ и Гимназије „Жарко Зрењанин“.

„Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју локалне самоуправе Врбас и ове године део је кампање ‘На матуру без аутомобила’ и циљ нам је, с бзиром да нам се ближе матурске вечери, да ученицима завршних разреда средњих школа кроз примере укажемо на неке ризике које доносе небезбедно понашање у саобраћају. Морамо пробудити њихову свест и указати им колико је важно да буду пажљиви, да се понашају у складу са законима, а какве им опасности прете имали су прилику да чују од лица која данас живи са тешким телесним оштећењима управо и трајни инвалидитет јер је доживело саобраћајну несрећу у матурској ноћи. Такође, присутни на трибини имали су прилуку да кроз симулације уз помоћ ‘пијаних наочара’, увере се у искривљену перцепцију и негативне утицаје на расуђивање при вожњи под дејством алкохола“, рекла је након трибине Тијана Алексић, председница Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју локалне самоуправе Врбас и заменица председника општине Врбас.

На територији Републике Србије у саобраћају сваке године живот изгуби око 100 младих људи и бива повређено око 6.100 младих лица. Другим речима, у просеку, скоро сваког викенда погине двоје младих у саобраћајним незгодама и свакога дана буде повређено око 17 младих. Само прошле године погинуло је 89 младих лица, што је више од осам фудбалских тимова. Зато ова кампања има за циљ да укаже на то колико је важно безбедно учествовање у саобраћају.

Матуранти су имали прилику да чују и личну причу особе која је преживела саобраћајну незгоду услед које је задобила тешке телесне повреде и трајни инвалидитет. Са њима је разговарао млади Милан Срдић који је као средњошколац доживео саобраћајну незгоду и након годину дана опоравка на матурско вече стигао у инвалидским колицима. „У нашим предавањима апелујемо на младе да се одговорно понашају у саобраћају, поштују све прописе, како би се своје младости и своје матурске вечери у будућности сећали са осмехом“, поручио је Срдић. 

Извор: Општина Врбас