НАГРАДУ “РАША ПОПОВ” ЗАСЛУЖИО ПЕРО ЗУБАЦ, А “РАШИН ШЕШИР” МИЛАНА ЧАРКИЋ

На дан кад је рођен познати књижевник, публициста и новинар, у Мокрину је одржан “Дан Раше Попова“. Треће издање најмлађе културне манифестације у родном месту Раше Попова, било је у знаку деце, његове најверније публике. Поново је литерарни конкурс за најбољи “Рашин шешир” изазвао велико интересовање, а на тему “Како се пише песма?” стигло је више од 300 радова. Најбољи рад награђен је “Рашиним шеширом”. Награду је заслужила десетогодишња Милана Чаркић из Вршца, ученица ОШ “Јован Стерија Поповић”:

– Песма се пише из љубави према лепој речи. Драго ми је што сам била у Мокрину, на овој манифестацији, али и што сам добила награду- казала је она. Након Љубивоја Ршумовића, Перо Зубац други је добитник награде за изузетан допринос у стваралаштву за децу која носи име славног Мокринчанина:

– Сазнавши да сам други добитник награде “Раша Попов”, након великог Љубивоја Ршумовића, рекао сам: “Има бољих, али нема ближих”. Имао сам ту срећу да будем побратим Мирослава Антића. Што се Раше Попова тиче, довољно је да кажем да сам био уредник емисије “Фазони и форе”. Моји добри стари другови. Надам се да се радују што ме виде овде. Преко њих двојице, али и Танета Ибрајтера и Васике Тенкеша, везан сам за Мокрин. Чудесна је ово варош, баш као што је Раша Попов био прави чаробњак. Често сам овде долазио. Долазећи овде, негде пред Кикиндом, сетио сам се и мојих пријатеља др Бранислава Блажића и Дмитра Шегрта – рекао је Перо Зубац. Председник МЗ Мокрин, Живко Угреновић, уручио је славодобитнику плакету и новчани део награде и са задовољством констатовао да су на литетарни конкурс “Рашин шешир” радови стигли из свих крајева Србије и неколико држава бивше Југославије:

– Увек и на сваком месту, Раша Попов истицао је да је из Мокрина – подсетио је Миливој Лињачки, члан Градског већа.

Извор: Град Кикинда