НАСТАВЉАМО ПУТЕМ СВЕТОСАВЉА

У част првог српског архиепископа и просветитеља, у пећиначким основним школама и у средњој Техничкој школи обележена је школска слава – Свети Сава. Обреду освећења славског колача у Основној школи „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима присуствовао је и председник општине Пећинци Синиша Ђокић.

„Дан посвећен утемељивачу српске писмености свакако је један од најзначајнијих датума у нашој традицији. Свети Сава је духовни и интелектуални творац српске државе, који је свој живот посветио просвећењу српског народа, а на нама је да се трудимо да негујемо његове идеје и речи, али и да наставимо да идемо његовим путем и да у духу светосавља упијамо знање, али и ширимо љубав и толеранцију“ – рекао нам је први човек пећиначке општине.

Због епидемиолошке ситуације ове године је изостао богат светосавски програм, али зато није изостала химна Светом Сави и скроман програм након обреда освећења славског колача. Директорка пећиначке основне школе Милијана Срдић захвалила се Општини Пећинци на разумевању и подршци, јер како је рекла није лако обезбедити све што је неопходно за функционисање једне велике породице која броји 734 ученика и 106 запослених који живе у 8 села у нашој општини.

„Иза нас је тешка и изазовна година, коју нећемо памтити само по пандемији, већ и по хуманости, солидарности и заједништву које смо, као мотив да истрајемо и победимо, пронашли у себи и својим ближњима. Зато је важно да наша младост остане на путу светосавља негујући традицију и поштујући великане из наше прошлости, јер тиме стварају услове за светлију будућност“ – рекла је директорка Срдић.

Обред освећења славског колача обавио је архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, који је том приликом подсетио да је управо у духу светосавља недавно основана Светосавска омладинска заједница, по први пут у дугој историји пећиначке црквене општине, а да главни циљ оснивања лежи на темељима које је поставио Свети Сава – на хуманости и очувању и неговању традиције нашег народа.

Извор: Општина Пећинци