ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Доделом медаља „Јован Ђорђевић“ и других годишњих признања и награда истакнутим уметницима и радницима у Српском народном позоришту, данас је свечаном академијом обележен Дан тог театра основаног пре 157 година.

„Обележавајући Дан Српског народног позоришта, заправо још једном одајемо почаст глумцима који су, више од века и по чували и сачували и ту опојну и вечну чаролију и свој театар, а чувају их и данас. Али, не само глумцима, већ и солистима, диригентима и члановима оркестра и хора Опере, члановима Балетског ансамбла и запосленима у свим другим сегментима који чине ово позориште и без којих остваривање његових програма и његове узвишене мисије не би било могуће“, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Председник Мировић је нагласио да не смемо заборавити ни Светозара Милетића, Стевана Брановачког, Јованa Јовановића Змаја и родоначелника идеје о оснивању првог српског професионалног театра и његовог првог управника Јована Ђорђевића, али и све оне који су му пре 157 година, гледајући далеко испред свог времена, ударили темеље.

„Захваљујући свима њима, Српско народно позориште је предано и постојано чувало углед једне од наших најзначајнијих културних институција, преузевши и улогу својеврсног генератора развоја нашег театра у много ширем смислу. Покрајинска влада на чијем сам челу потпуно је свесна своје улоге и своје одговорности да обезбеди услове за нормално функционисање и развој Српског народног позоришта, а чаролију игре у свим њеним облицима – и данас и у времену које долази, остављамо вама који га чините“, рекао је председник Мировић.

Управим Српског народног позоришта др Зоран Ђерић рекао је да је позориште имало и треба и даље да има кључну позицију у националној култури, јер се кроз њега рефлектује не само садашњост, већ и наша прошлост, али да од њега зависи и наша будућност.

Извор: Влада АП Војводине