OBELEŽENA 140. GODIŠNJICA OD OTVARANJA PALIĆKIH SPORTSKIH IGARA

U okviru obeležavanja 140. godišnjice od otvaranja Palićkih sportskih igara, predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine Nataša Aleksić danas su, na Paliću, kod Bagojvara, položili venac na spomenik Lajošu Vermešu, osnivaču Palićkih sportskih takmičenja koja su ubrzo prozvana Palićkim sportskim olimpijadama, navodi subotica.info. Prvo sportsko takmičenje je na Paliću održano 26. avgusta 1880. godine, a prve discipline bile su rvanje, skok udalj i bacanje kugle.

Balint Pastor je, tim povodom, izjavio da je Lajoš Vermeš najbolji dokaz  da je Subotica imala sportske mecene, vizionare.

„Kada kažemo Olimpijske igre, naravno da je prva pomisao na sport, ali ono što je Lajoš Vermeš organizovao pre 140 godina izlazi iz okvira sporta, s obzirom na to da se radi o mnogo čemu drugom, a ne samo o sportu. Posle prvih Palićkih sportskih igara održanih 1880. godine na ovaj dan svetu je tebalo još 16 godina da bi mogao da isprati  ono što smo mi ovde u Subotici na Paliću, zahvaljujući vizionarstvu Lajoša Vermeša ostvarili i imali. I imali smo to sve do Prvog svetskog rata“  istakao je Pastor.

Uz konstataciju da Palićke sportske igre nisu bile samo sportski događaj, već da su imale mnogi širi značaj, naveo je da su se u „Pešti, u Beču, u Beogradu sportske manifestacije organizovale na način da se ne poklapaju sa Palićkim olimpijskim igrama“.

„Zbog toga je vrlo značajna uloga Lajoša Vermeša i Palićkih olimpijskih igara. Zahvaljujući tim igrama, Subotica još uvek ima zgradu Bagojvar – ‘Sovinu kulu’, zgradu današnje ‘Riblje čarde’ i ‘Vile  Lujza’. Zahvaljujući Lajošu Vermešu izgrađena je i tramvajska  linija između Subotice i Palića, da bi gledaoci mogli da dolaze da prate Olimpijske igre na Paliću. Sve je to ostalo na nama da negujemo. Moramo da sledimo njegov primer i da se trudimo da budemo dostojni Lajoša Vermeša“, naglasio je  Balint Pastor i dodao da će nova gradska vlast više pažnje posvetiti  ovim objektima, jer to, kako je rekao, zaslužuje i Lajoš Vermeš, a zaslužuju i današnji Palićani i Subotičani.

U ime Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine venac na spomen-obeležje na Paliću položio je Čaba Paško, a u ime Udruženja građana Lajoš Vermeš predsednik Udruženja Jovan Mirčeski.

Događaju je prisustvovala i pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, Aranka Binder.

Gordana Mesaroš je, kod spomen-obeležja na Paliću, pročitala delove iz knjige Marije Šimoković „Velosiped gospodina Vermeša“, a u okviru ovog događaja bio je predviđen i obilazak mauzoleja Lajoša Vermeša na Bajskom groblju.

***

Lajoš Vermeš (1860-1945), bio je sigurno jedan od najvećih sportskih radnika koje Subotica poznaje. Vermeš se kao sportista uspešno bavio mačevanjem, biciklizmom, aletikom, gimnastikom, boksom, bio je profesor gimnastike u Višoj subotičkoj gimnaziji i Univerzitetu u Klužu, osnivač brojnih sportskih takmičenja, društava i trener. Često je bio nazivan „kraljem svih atleta”, a na njegovoj vizit-karti pisalo je da je vlasnik „35 titula, 16 pehara, 250 medalja, 140 lovorovih venaca, 120 diploma…”

Izvor: subotica.info