ОБНОВЉЕН ДОМ КУЛТУРЕ У ДОЊИМ ПЕТРОВЦИМА

Општина Рума издвојила је милион динара за обнову и уређење Дома културе у Доњим Петровцима. Некада сеоска централна зборна места, најчешће су била препуштена зубу времена, али румска локална самоуправа је спремна да мења ствари и Дом културе у Доњим Петровцима је идеалан пример како треба да изгледају те зграде и у другим селима, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

„Све те зграде су махом биле препуштене зубу времена, али ми, полако, једној по једној, враћамо стари сјај. Издвојено је милион динара из буџета да се уради реконструкција унутрашњег дела Дома културе у Доњим Петровцима. Извођач који је изабран је родом из Доњих Петроваца па је дао свој максимум, чак и више од онога што је договорено, па су тако у завршној фази и радови на спољној фасади. Знамо сви колико су домови културе важни за села, ја сам овде долазио и раније и од једног, да тако кажем, принудно направљеног магацина, сада имамо уређену и малу и велику салу, кухињу, веома лепо све изгледа. Сигуран сам да ће се простор користити за разне састанке, прославе, рођендане и да су мештани задовољни. Ми ћемо се трудити да и у другим селима оживимо те некада најпопуларније објекте – домове културе“, рекао је председник Манчић.

Гојко Јекић, извођач радова каже да је посао обављен квалитетно и да када човек ради за своје село он може да уради и више од оног што је плаћено.

„Ја сам урадио оно што ми је плаћено, али и оно ван уговорног оквира јер желим да помогнем свом селу. Тако да сам посао урадио као да радим за себе, као да радим у својој кући, што је заправо и истина, јер ја овде живим, ту су ми ћерка и унучади, фамилија и мисле ту да остану. Гледам да што год могу да помогнем, и радим и оно што не морам, јер то остаје мом селу“, наглашава Јекић.

Горан Чворков, заменик председника МЗ Доњи Петровци напомиње да су радови подразумевали и замену столарије, уређење санитарног чвора, те да је од бивше, како каже, шупе, направљен простор за понос свим мештана.

„Општина нам је помогла много, финансирала је у потпуности радове, но, и наши дивни мајстори су урадили и више него што је договорено. Радови су трајали у две етапе, пре зиме су почели када смо уредили светларник, заменили прозоре на спрату зграде месне заједнице. Заједно са локалном самоуправом је уређена и сеоска црква, асфалтиран пут ка сеоском гробљу и сигуран сам да ћемо заједничким снагама направити много тога доброг у Доњим Петровцима“, истакао је Чворков.

Општина Рума је крајем прошле године донирала 300.000 динара за уређење цркве односно торња на цркви, а ускоро ће бити расписан тендер и за изградњу пешачко – бициклистичке стазе Доњи Петровци – Путинци, каже председник Општине Рума Слађан Манчић.

„Расписаћемо и тендер за пројект за који су гласали мештани Путинаца и Доњих Петроваца да изградимо бициклистичко-пешачку стазу између та два села. Свакако да ће бити још додатних радова и улагања што се тиче ове месне заједнице. Урадили смо план детаљне регулације и за пут Доњи Петровци-Добринци и за пут Грабовци-Кленак. Врло брзо ћемо припремити документацију да уђемо у израду пројекта“, рекао је Манчић.

Извор: Општина Рума