ОДРЖАНА ДЕВЕТА “БЕЛОБЛАТСКА КОБАСИЦА“

Гастрономско туристичка манифестација, девета „Белоблатска кобасица“, одржана је 4. и 5. фебруара у Белом Блату код Зрењанина. Колоне возила слиле су се кроз белоблатске улице чувене по прелепим дрворедима. Оба дана од 8 до 20 сати отворени су продајни штандови. Уприличен је и културно уметнички програм. У суботу у преподневним сатима одржано је такмичење у свињокољу, а у недељу у прављењу свежих домаћих кобасица. Генерални покровитељ манифестације је Град Зрењанин, а у организацији учествују МЗ Бело Блато и Туристичка организација града Зрењанина уз пријатеље и спонзоре манифестације.

Посетиоци су имали прилику да виде свињокољ на старински начин, како се то некада радило у сеоским домаћинствима, као и прављење свежих домаћих кобасица. Организоване су продајне изложбе сухомеснатих производа, који су претходно могли да се дегустирају. Било је сланине, чварака, шваргле, шунке, печенице. Кобасица разних врста, свињских, говеђих, коњских, од мангулице, кулена. Ширио се мирис печених кобасица, прасетине и роштиља.

На тезгама се могло наћи сирева, слаткиша, домаћих колача, пекмеза, меда, зачина а од пића вина, ракије, занатског пива, воћних сирупа, ликера. Био је производа старих заната, алата и прибора за свињокоље. Све је пропраћено забавним садржајима. Ова традиционална манифестација са годинама постаје све значајнија и поприма међународни карактер. Пуно посетилаца из разних крајева на тај начин упознаје ово специфично село, познато по мултикултуралности и јединственом природном окружењу.

Текст и фотографије: Ивана В.