ОДРЖАНО ПОКРАЈИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У СПРАВЉАЊУ СТАРИХ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВОЈВОЂАНСКИХ ЈЕЛА ПОД НАЗИВОМ ,,ТЕСТЕНИЈАДА И ВАЉУШЦИ“

У суботу, 21. септембра 2019. године, у просторијама Основне школе „Светозар Милетић“ у Тителу, у организацији ,,Сунцокрета“ Сaвeза зa цeрeбрaлну и дeчиjу пaрaлизу Вojвoдинe, одржано је 8. по реду Покрајинско такмичење особа са инвалидитетом у справљању старих традиционалних војвођанских јела под називом ,,Тестенијада и ваљушци“.

Покрајинско такмичење је одржано уз подршку домаћина – Удружења за церебралну и дечију парализу „Пријатељи Титела“ из Титела, као и Општине Тител и донатора.

У такмичарском делу учествовала су удружења са територије Војводине, као екипе чланице Савеза, и то: ЦДП из Зрењанина, „Сунце“ из Новог Сада, ЦДП из Сремске Митровице, ЦДП из Апатина, „Ласта“ из Куле, „Дуга стрела“ из Панчева, као и сарадничко удружење ,,Алтруист“ из Жабља.

Стручни жири чиниле су: Марија Пап, Љубица Дурковић и Јасмина Угодин – Цица.

Покрајинском такмичењу су, поред многобројних гостију, присуствовали и председник општине Тител, мр Драган Божић и председник Скупштине општине Тител, Весна Кнежевић.

Секретар Удружења „Пријатељи Титела“, Ђорђе Очај, дочекивао је и поздрављао госте, уз пригодно послужење старих војвођанских специјалитета од теста, као и освежење.

Све присутне поздравио је председник општине Тител, мр Драган Божић, и том приликом истакао да ће локална самоуправа, у складу са својим могућностима, као и до сада, пружити додатну подршку особама са инвалидитетом на територији општине Тител.

Посебан допринос манифестацији око послуживања гостију, сваке године, дају ученици Средње техничке школе „Милева Марић“ из Титела, под будним оком професорке, Мирјане Ћулум.

За добро расположење гостију, уз свирку и песму, побринула се дружина члана удружења, Звонка Губринског, и то: Бата, Радука и Каменко.

Прво место на Покрајинском такмичењу освојила је екипа „Ласта“ из Куле, друго место припало је екипи „Сунце“ из Новог Сада, док је треће место заузела екипа ,,Алтруист“ из Жабља.

Пехаре, дипломе и захвалнице уручила је председница Сaвeза зa цeрeбрaлну и дeчиjу пaрaлизу Вojвoдинe, Ружица Гаруновић. Госпођа Ружица је истакла да су сви учесници победници покушавајући да савладају кулинарске вештине.

Представници Удружења „Пријатељи Титела“ захвалили су се Општини Тител на подршци, пошто је препознала ентузијазам ове рањиве популације да буду видљиви, да превазиђу различитости у друштву и да покажу своја интересовања и умећа у склопу појединачних могућности. Такође, захвалили су се и донаторима: Пекари „Сложна браћа“, Пекари „Даф“, ДОО „Нелт-Тител“, „Ћирић Агро МЂЖ“ Тител, као и СЗТР ,,Здравковић“ Тител.

Извор: Општина Тител