ОРИГИНАЛНИ СУВЕНИРИ КЕРАМИКЕ РАС ИЗ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА

У самом центру Сремских Карловаца, у близини Карловачке гимназије, налази се Керамика Рас, где можете пронаћи разне украсне предмете, сувенире, иконе од керамике. За више од три деценије постојања ова уметничка радионица старих заната освојила је многе награде за најбоље сувенире.

Посетили смо радњу и имали срећу да разговарамо са самим оснивачем. Иако смо очекивали другачији одговор сазнали смо да назив Рас значи једноставно Ранковић Александар Саша. Рођен у Врднику, преко Зрењанина и других места завршио у Новом Саду, да би 1986 дошао у Карловце који му се допадају, како за живот, тако и за рад.

Александар је био запослен у фирми, није по струци уметник, а керамику је почео да ради из хобија. Он 1987. године оснива праву породичну мануфактуру. Супруга, Новосађанка са завршеним Технолошким факултетом, се убрзо прикључује. Од троје деце имају вајара, сликара и економисту.

У њиховој понуди је широк избор магнета, грбова, икона, слика са дрвеним или керамичким рамом. Мотиви су Сремски Карловци, Војводина, али и Србија, Црна Гора и шире. Такође имају сва новосадска здања, Катедрала, Градска кућа, Синагога, Николајевска црква. Исто тако, раде се мотиви по наруџбини, а могућа је и достава. Људи који се баве керамиком и уметношћу уопште воле да дођу у радњу и њима је јако интересантно да виде технологију, да нешто сазнају. Осим ове, и једна галерија у Новом Саду у Дунавској улици продаје њихове производе који представљају спој заната и уметности.

Александар каже да има мало произвођача оригиналних сувенира. Чуди се што омладина данас ретко иде на занат. На питање како успети у овом послу и где налази инспирацију каже „Сваком послу се морате предати максимално, то је решење за све. Кад ме питају шта је инспирација ја кажем да живим још сто година, не знам да ли бих испунио све оно што бих желео да урадим.“

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.