ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ НАРОДНОСНИХ ПОЗОРИШТА У МАЂАРСКОЈ

Свечаним гала програмом у великој сали Националног позоришта у Будимпешти, синоћ је отворен обновљени Фестивал народносних позоришта у Мађарској – Jelenlét 2018.

Пред гледалиштем, које је уживало у разноврсној музици, сценској игри, песмама на различитим језицима народности које живе у Мађарској, у веселој и пријатељској атмосфери, представили су се глумци различитих народносних позоришта која стварају на тлу Мађарске. Водитељски пар чинили су познати мађарски глумац и стални сарадник Српског позоришта у Мађарској Петер Бенке и глумица Александра Холцингер.

– Поред српског театра, током наредних недељу дана, до 27. марта, представиће се Јермени, Грци, Немци, Бугари, Хрвати, Словаци, Пољаци и Роми, који су нам и вечерас приказали део своје богате народносне традиције. У наредним данима љубитељи позоришта моћи ће да прате програме у две сале Националног позоришта, као и на сцени нашег театра у Нађмезе улици – каже Милан Рус, директор Српског позоришта у Мађарској, које је главни организатор Фестивала народносних позоришта „Јelenlét” у сарадњи, са Мађарским народносним театарским савезом.

Српски посланик у Мађарском парламенту Љубомир Алексов, на чију је иницијативу поново обновљен овај фестивал, обраћајући се гледалишту са сцене Националног позоришта, није крио задовољство што је управо Српско позориште главни организатор и носилац програма, а подсетио је и на историју настанка театра управо на овим просторима.

– Прва позоришна представа на српском језику изведена је управо у пештанској „Рондели“, почетком 19. века. Јоаким Вујић, који се сматра оцем српског позоришта, рођен је на овим просторима, у Баји. Захваљујући њему и његовој путујућој позоришној дружини, данас можемо да говоримо о коренима српског театра, дубоким више од два века. Чувар и настављач те традиције данас је Српско позориште у Мађарској, које ове године слави четврт века постојања и које је организатор овог фестивала – рекао је између осталог Алексов.

Поздрављајући учеснике и све присутне, фестивал је свечано отоворио Рихард Тирчи, шеф Главног одељења Министарства за људске ресурсе, које је финансирало одржавање одржавањег овогодишњег „Јelenlét-а”. Управо овај фестивал на најбољи начин сведочи не само о присутности, већ и о богатству култура народности које живе на тлу Мађарске.

Публика је уживала уз „Варадинског бана“ у казивању Милана Руса, дивним мелодијама попут оне „Танцуј, танцуј“ у извођењу Јосе Маторица, далматинским мелодијама Ратка Краљевића, циганским песмама Јудит Јонаш, наступу актера представе „Чорба“, деловима мађарских оперета у извођењу Стипа Ђурића, музичкој пратњи на клавијатурама Мирка Милошевића, божанственој виолини Иштвана Микоа, удараљкама Бранимира Ђорђева, наступу хора „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина и многим другим учесницима који су се синоћ појавили на сцени.

У финалној нумери, која представља народносну музичку фантазију, појавили су се сви учесници и отпевали мађарску народну песму „Virágom, virágom“, стопивши се на крају са звуцима добро познате „Оде радости“.

Представом „Сентандрејско јеванђеље“, која је на програму 25. марта у Националном позоришту, Српско позориште у Мађарској обележава велики јубилеј, 25 година постојања и непрекидног рада на очувању српске културе, језика и идентитета на овим просторима. На фестивалу ће, поред бројних представа осталих народносних театара, бити приказана и представа Српске школе „Никола Тесла“ под називом „Судбине у магли“, као и представа „Чорба“, у којој наступа и Зорица Јурковић, глумица Српског позоришта у Мађарској.

 

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта