ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АНА ФРАНК-ИСТОРИЈА ЗА САДАШЊОСТ“ У ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКОЈ ШКОЛИ

У холу Економско-трговинске школе у Кули отворена је путујућа изложба „Ана Франк-историја за садашњост“. Након пригодног хорског програма, изложбу је отворио Милован Вуковић, који је говорио о трагедији рата из призме искуства и судбина чланова најближе породице. Говорећи о самој изложби, професорка српског језика и књижевности у Економско-трговинској школи, Александра Секулић, истиче да је тема, иако потресна, приказана на један начин који не носи стрес са собом, а у исто време представља важну лекцију за ученике:

„Упознавши се са колегиницом из Сомбора, Снежаном Клепић, разговарала сам о могућности да ова изложба дође у Кулу. Она ми је објаснила како она функционише и који је њен циљ. Затим сам на једном семинару отворене комуникације ступила у контакт са организаторима и замолила их да у неком тренутку изложба буде и у нашој школи, јер ми је била занимљива прича да ученици буду кустоси и да они, на неки начин, воде кроз изложбу. Мислим да је тема изузетно важна, али и тешка и болна, с обзиром да је Ана Франк дванаестогодишња девојчица која је страдала само зато што је Јеврејка. Такође, наставник сам књижевности и о овој теми се у многим књигама говори, али врло су ретке књиге које неко напише директно о свом страдању. Прича је потресна, међутим, и веома важна и, на овакав начин приказана, не доноси много стреса деци, јер она уче о историји кроз догађаје који су се десили, а, на други начин, добијају прилику да се осећају можда ближе са Аном Франк и њеној тескоби и, на крају, смрти.“

Изложба је у Србију доведена у склопу пројекта „Хисторија, историја, повијест“ који је финансирала Европска унија. Заснована је на вршњачкој едукацији па, уместо кустоса, кроз њу своје вршњаке спроводе обучени ученици-водичи који појашњавају поруке паноа. Овај важан задатак има 12 ученика, које су, током дводневног тренинга, обучавали тренери академске дебатне мреже „Отворена комуникација“. Милена Баљак из ове организације рекла је да је веома задовољна сарадњом са Економско-трговинском школом, чије је особље показало разумевање за једну овакву, веома важну тему:

„Ова изложба припада Кући Ане Франк са којом сарађујемо преко пројекта који се зове „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“ и она је путујућа, она иде по Србији и средњим школама које желе да учествују. Економско-трговинска школа је била спремна да са нама сарађује и дала нам је подршку у људима и логистици и то су све разлози због којих је изложба дошла у Кулу“.

Ова међународна изложба у Србији се приказује од 2016. године, а до сада ју је видело више од 16 хиљада ученика. У Економско – трговинској школи она гостује до 22. априла. Посете су могуће радним данима од 9.30 до 16.00, у складу с радним временом школе, а улаз је слободан.

Извор: Општина Кула