ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ПОЛАЗНИЦИМА ФОТОГРАФСКЕ ШКОЛЕ

Изложба „Осврт“ полазника школе дигиталне фотографије Арс академије из Новог Сада, отворена је у уторак, 24. августа 2021. у Малом изложбеном салону Музеја Војводине у Дунавској 35. Поставка се може видети до краја августа а резултат је рада полазника курса дигиталне фотографије у трајању од шест месеци. Своје радове су представили аутори различитих година, сензибилитета и образовања.

Овом приликом су уручене и награде Арс академије. Тако је Немања Вуковић добио прву годишњу награду за серијал портрета на којима су у највећој меру приказани људи са улице. Немања је уједно постао и асистент у Школи дигиталне фотографије. Весна Раонић је добила прву годишњу награду за циклус пејзажа Војводине а Душко Иконов је награђен првом годишњом наградом за документарну фотографију. Сем награђених, остали излагачи су Сара Ђуричић, Сунчица Савић, Огњен Марић, Лука Ковачевић, Давид Завишић, Зоран Павловић, Марина Родић, Луција Селаковић Лабат, Маја Ковачевић Матин, Марија Томић, Драгана Лазаревић и Јелена Малбашки.

 

Како Арс академија има и друге уметничке сегменте, овом приликом је награда за пројекат „Шапат мора панонског” припала је Јовици Јолету Панићу, сликару и мултимедијалном уметнику чија је изложба била недавно на Петроварадинској тврђави код сата. Јовица Панић је овом приликом на гитари одсвирао композиције инспирисане џез музиком Ђанга Рајнхарта. Уручена је и захвалница Музеју Војводине за континуирану сарадњу.

Предавач у школи дигиталне фотографије Жељко Савић, струковни инжењер фотографије–специјалиста, фото-илустратор и мастер културолог, подсетио је да се школа дигиталне фотографије одвија у континуитету од 2011. те да се од 2012. до 2021. одвијала управо у Музеју Војводине. Нада се да ће да ће сваки аутор изложених радова наћи своје фотографско место у великој фотографској породици, те да ће се нека од ових имена ускоро видети на уметничкој сцени мећу успешним фотографима.

Присутне је у своје и у име директорице мр Тијане Станковић Пештерац поздравио заменик директора Музеја Војводине Зоран Вељановић, кустос, историчар и музејски саветник.

Проглашавајући изложбу отвореном, Мирко Димић, мастер филолог и директор Галерије Културног центра Сремски Карловци истакао је да се на изложеним фотографијама уочавају и мотиви Сремских Карловаца, те да је због социјалних платформи фотографија постала наш живот данас, тј. оно што је некада у литератури код Борхеса био магични реализам – то је хватање једног тренутка који остаје магичан трајно. А добром фотографијом тај тренутак и живи!