ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА УДРУЖЕЊА СТУДЕНАТА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању новосадске канцеларије Удружења студената Републике Српске у Србији у оквиру ЈП СПЦ „Војводина“, а присутне студенте су такође поздравили директор Установе студентско одмаралиште “Београд“ Ненад Боровчанин и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

– Нови Сад као велики универзитетски центар, као град који има преко 50 000 студената из разних градова и држава, тежи да своја врата увек држи отворена, да буде атрактиван и тиме привлачи нове људе, снагу и енергију у град. Око 7000 студената на новосадском универзитету су млади људи из Републике Српске, а од њеног настанка до данас у питању је више десетина хиљада академских грађана који су стицали своје образовање у Новом Саду. Као Град смо подржали иницијативу студената из Републике Српске да у Новом Саду добију канцеларију на СПЕНС-у, да имају свој простор где ће моћи да се окупљају, добијају информације и испоље додатни ангажман поред редовних студијских обавеза. Они су и до сада организовали многобројне акције, а сада ће сигурно, са још бољим условима за рад, бити ефикаснији у својим активностима. За нас, Србија и Република Српска су у културном и идентитетском смислу једна кућа са двоје врата, а држава води рачуна о свим нашим сународницима, где год да живе. Нема боље споне и контакта међу државама од младих, посебно у односима Републике Србије и Републике Српске који никада нису били бољи захваљујући заједничком залагању председника Вучића и Додика. Са обе стране Дрине млади студирају да би сутра били спремни да воде компаније, општине, државе, да буду успешни људи. Желимо им да остану у својим градовима и државама, да нам се не расељавају широм света, већ да помогну својим знањем државе из којих су поникли, јер само они, новом енегијом и снагом, гарантују даљи развој и напредак својих средина – рекао је Милош Вучевић.

Директор Установе студентско одмаралиште “Београд“ Ненад Боровчанин истакао је да су студенти из Републике Српске сигурна будућност и један од темеља добрих односа Србије и Републике Српске.

– Установа студентско одмаралиште “Београд“ студентима отвара своја врата на Авали и на Златибору, а од 1. марта и на Палићу где ће моћи да реализују своје пројекте, студентске конференције и све активности које подржавају Владе две земље. Мислим да ће партнерство студената, у овом случају са Градом Новим Садом и Републиком Србијом, резултирати само добрим стварима и свежим идејама које ће бити у функцији општег напретка – рекао је Боровчанин.

Након свечаног почетка рада Канцеларије и обраћања званичника у оквиру пригодног програма, студенти су уручили Захвалницу градоначелнику Вучевићу за све што је својим залагањем урадио за Удружење. У име студената, обратио се Дејан Пудар који се захвалио Граду Новом Саду на пруженој могућности да се Удружење оснује, ради и развија.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да отварање те Канцеларије има посебан значај због чињенице да су Удужење основали млади људи који ће сутра бити будућност и Републике Српске и Србије, који ће бити укључени у развој друштва, и да је најважнија улога Удружења очување националног идентитета, традиције и културе.

Удружење студената Републике Српске у Србији основано је 16. априла 2019. године, од стране студената, на челу са иницијаторима Миланом и Дејаном Пударом. Разлог оснивања је организовање студената који долазе из Републике Српске, као и развијање односа са осталим организацијама у земљи. Удружење тренутно броји преко 2000 чланова, а циљ му је подизање националне свести и очување идентитета, организовања хуманитарних, културних, спортских и забавних манифестација ради бољег међусобног повезивања и повезивања са студентима из Србије, као и помоћи социјално угроженим породицама и појединцима.