ОТВОРЕНИ „ДАНИ ВЕНЕЦУЕЛЕ У КОВИНУ“

Манифестацију је отворио Његова екселенција Димас Алваренга, амбасадор Боливарске Републике Венецуеле у Србији, на свечаности приређеној у галерији Центра за културу синоћ, 4. новембра. Он је, поздрављајући присутне, изразио посебно задовољство због могућности да, заједно са својим сарадницима и уметницима, прикаже дух Венецуеле, јединствене пејзаже и природна богатства, додавши да је гостопримство на које је наишао потврда братских односа два народа, уз бројне културолошке сличности Србије и Венецуеле, упркос географској удаљености.    

Амбасадора Венецуеле на почетку боравка у Ковину примила је у Општини председница Сања Петровић. Током једносатног разговора, потврђено је обострано да су Венецуела и Србија истински пријатељи и да међусобно подржавају политику немешања у унутрашње ствари сваке земље, те да нас спаја борба за правду, слободу и независност. Председница општине Ковин, Сања Петровић, представила је високом госту привредне и туристичке потенцијале општине Ковин. У знак посебне пажње и поштовања, председница је амбасадору уручила књигу „Знаменити Срби“, са посветом, док је гост поклонио општини неколико књига из опуса покојног председника Венецуеле Уга Чавеза.  

Пријему у општини, заједно са амбасадором, присуствовао је и конзул, господин Дарвин Кастиљо а у име домаћина, уз председницу су били председник СО Ковин Зоран Брадањи, помоћник Ратко Мосуровић и директор Центра за културу, Миливој Грчић.

На синоћњем отварању, публика је могла да види изложбу слика – пејзажа Валтера Де Леона, путем које заиста можемо замислити величанствену лепоту природе далеке земље, која је заита невероватне лепоте. Уз пријатну амбијенталну музику, са мелодијама изведеним на кватру, националном инструменту налик класичној гитари, присутни су били у прилици да пробају и укусе Венецуеле – понуђено је неколико специјалитета националне кухиње, међу којима неизбежна „арепа“- хлебићи који се треадиционално месе од посебног брашна од белог кукуруза, а пуне рецканом јунетином и пилетином, као и чувени тамни рум. И овога пута, за услуживање специјалитета које су гости донели, побринуо се тим ученика ССШ „Васа Пелагић“ Ковин, са смера за конобаре, са професором Душаном Чолаковићем. 

Манифестација којом се представља Венецуела трајаће у Центру за културу Ковин до 11. новембра, а биће приказана ревија филмова из продукције Венецуеле. Улаз је слободан. 

Извор: Општина Ковин