ПАРОШКИ ПОТПИСАО УГОВОР О ПОШУМЉАВАЊУ ОПШТИНЕ СРБОБРАН

Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је у четвртак уговоре са представницима градова Пирот, Ужице, Краљево и Лесковац и општина Србобран, Сента и Алибунар којима ће, на основу Конкурса Министарства одржаног у јулу месецу ове године, бити додељена средства Зеленог фонда Републике Србије за пошумљавање у 2019. години у износу од 13.025.043 динара. По други пут у овој години, министар Горан Триван потписао је уговоре са представницима локалних самоуправа о додели средстава из Зеленог фонда Републике Србије која су намењена пошумљавању земљишта у јавној својини аутохтоним врстама дрвећа и жбуња.

Општини Србобран припало је 3,9 милиона динара, а уговор је потписао Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Министар је честитао представницима седам локалних самоуправа на успешно пријављеним пројектима, и пожелео успех у даљим активностима на пошумљавању. Он је нагласио да је пошумљавање један од најважнијих задатака у заштити животне средине, и да је неопходно да се све локалне самоуправе доследно и трајно ангажују на унапређењу јавних површина под шумом. Изразио је уверење да успешност у пошумљавању у локалним заједницама не зависи толико од потребних средстава, колико од опредељења и посвећености овим активностима. Потребно је више свести да је пошумљавање најважнији посао у заштити животне средине, и истовремено најјефтинији, најефикаснији и најбољи начин за спречавање последица климатских промена, нагласио је Триван.

Министар је указао да је, након вишегодишњег инсистирања и напорног рада Министарства заштите животне средине на пошумљавању у Србији, идеја пошумљавања добила право грађанства и у међународним институцијама. Уједињене нације одредиле су пошумљавање као један од приоритетних задатака, прихватајући иницијативе међу којима је Србија можда била и најгласнија, да се пошумљавањем бори против климатских промена и за бољу животну средину на глобалном плану.

Министарство ће наставити да додељује средства и пружа пуну подршку локалним самоуправама у активностима пошумљавања, најавио је Триван јер, „посадити сваке године бар једно дрво је залог за будућност“.

Нови конкурс за доделу средстава Зеленог фонда РС за пошумљавање објављен је јула 2019. године, у укупном износу од близу 23 милиона динара (22.937.797,75 дин). На Конкурс је пристигло 19 пријава. Министарство је буџетом за 2019. годину определило 41 милион динара за пројекте пошумљавања. Доделом средстава из Зеленог фонда на основу два овогодишња конкурса Министарства, На основу претходно одржаног Конкурса за доделу средстава Зеленог фонда Републике Србије за пошумљавање у 2019. години, укупно је додељено 31.087.246,17 динара, односно 75,82% од планираних средстава. Средствима Зеленог фонда Републике Србије у 2019. години суфинансирано је 12 јединица локалне самоуправе за реализацију 13 пројеката.

Извор: Општина Србобран