ПЧЕЛАРСТВО – ПОТЕНЦИЈАЛНА ШАНСА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У ОПШТИНИ АЛИБУНАР

На недавно одржаном Сабору пчелара у Алибунару окупило се преко 30 излагача. На основу разговора са њима, резимирали смо да су пчелари овим послом почели да се баве како би очували породичну традицију или допунили кућни буџет. Изводи се и закључак да је ово потенцијална шанса за самозапошљавање, а нарочито занимљива млађим људима.

Доказ за то је и апсолутни победник овогодишњег Сабора пчелара, пчелар Милан Ерски из Црепаје. Милан је освојио два прва места, и то за најбољи квалитет меда у категоријама багремов и цветни мед. Милан Ерски (22), један је од најмлађих пчелара. Прошле године је са породицом почео да се бави пчеларством и тренутно имају 520 кошница. За мед, који је проглашен као најбољи, каже да нема посебне тајне, али да имају свој систем рада који одређује и квалитет меда. Милан нам је открио да свакодневно уче нешто ново и усавршавају технике чувања меда, али и о пчелама које су им основ за све даље кораке које планирају да направе у овом послу. „Акценат јесте на квалитету, а прву продају својих производа планирамо тек за две године када накупимо велике количине производа са којима би изашли на домаће и инострано тржиште. План је да за две године имамо преко 2000 кошница“, рекао нам је Милан. Поред меда баве се производњом ракије медоваче, коју због одличног квалитета могу да пласирају и у иностранству по значајно вишим ценама.

Још један од млађих пчелара је Аркадије Живојнов. И он је пласирао своје производе на Сабору пчелара у Делиблатској пешчари: “Тренутно имамо 130 кошница. Имамо ливадски мед и мед од липе, багрема, уљане репице, као и неколико комбинација са орасима и лешницима. Мед са територије Делиблатске Пешчаре карактерише чистоћа и квалитет, јер има много делова где је природа готово нетакнута. Планови за будућност су да подигнемо наш пчелињак на 200 производних друштава, не укључујући ројеве, и да се што више фокусирамо на производњу наших матица. Неопходан нам је и адекватан простор за врцање и паковање како бисмо производе могли да продајемо на домаћем и страном тржишту.”
У нашим крајевима су најчешћи багремов мед, а најцењенији су ливадски, сунцокретов и липов мед. Највећа благодет овог краја, после багрема, је липов мед за кога стручњаци са вишегодишњим исуством у оцењивању меда и на интернационалном нивоу, тврде да је најбољи у региону. Сунцокретов мед један је од најзаступљенијих медова на нашем тржишту. Тамно жуте боје је, има карактеристичан укус, и брзо се кристалише, али је карактеристичан као један од најзначајнијих антиоксиданаса. Ту су још и шумски и цветни мед, затим мед од уљане репице, мед од багремца, од којег се добија један од најцењенијих медова. Мед од овог жбуна, има карактеристичан укус и тамну боју. Рок употребе правог пчелињег меда је неограничен, јер је мед некварљив природни производ.

Са својим благодетима на људски организам мед поседује све што је потребно за здравље и виталност конзумената. Поред меда, потенцијал представља и производња и пласман цветног праха, матични млеч, прополис, пчелињи восак, па чак и пчелињи отров. На нама је само да паметно употребимо овај дар природе.

Извор : Општина Алибунар