ПЕЋИНАЧКИ ВОЛОНТЕРИ НА ОБУЦИ ЗА ВРШЊАЧКЕ ЕДУКАТОРЕ

Две волонтерке из Црвеног крста Пећинци учествовале су протеклог викенда на обуци за вршњачке едукаторе из програма „Борба против трговине људима“ у одмаралишту Црвеног крста Бачке Паланке „Багремара“.

Како нам је рекла Гордана Коњевић секретар пећиначког Црвеног крста организатор обуке је Црвени крст Војводине, а превоз за две волонтерке је обезбедила Општина Пећинци. Она додаје да је обука од великог значаја, јер су волонтерке биле у прилици да кроз дружење са вршњацима из целе Војводине доста науче о појму тговине људима и која је улога Црвеног крста у борби против трговине људима, али и да кроз практичне радионице са дискусијама стекну вештине да примене правила рада са различитим узрасним групама, од најмлађих – у предшколској узрасној групи до средњошколске узрасне групе.

“Кроз едукацију се уче да препознају проблем, његове појавне облике, разнолике начине за увлачење људи у ланац трговине људима и што је најважније да развију способности и умеће за супротстављање тој појави. Вршњачка едукација је веома важна јер се на тај начин ствара мрежа обучених волонтера, најчешће младих, који су оспособљени да у својим срединама даље шире знања о опасностима које ова појава носи и последицама које изазива у друштву. Тако се смањује ризик да млади људи буду увучени у ланац трговине људима и подиже свест заједнице у целини” – рекла нам је Коњевић.

Извор: Општина Пећинци