PEĆINCI: TRI ZVONA NA OBNOVLJENOM TORNJU HRAMA U DEČU

Sa hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg vernike u Deču će ubuduće na službu sazivati tri zvona koja su juče podignuta na obnovljeni toranj hrama izgrađenog 1834. godine. Dva restaurirana zvona izlivena su 1923. godine, dok je treće, novo zvono, dar pećinačke lokalne samouprave crkvenoj opštini Deč.

Mesni paroh jerej Nedeljko Kovač nazvao je podizanje zvona istorijskim činom ne samo za crkvu i meštane Deča, već za celu opštinu Pećinci jer, kako je rekao, nema svaka generacija privilegiju da prisustvuje ovakvom činu.

„Prva dva zvona postavljena su 1923. godine. Skoro sto godina kasnije naš hram dobija i treće zvono zahvaljujući Opštini Pećinci. Postavljanju zvona prethodila je restauracija tornja koji je krajem Drugog svetskog rata miniran i nakon toga obnovljen, ali ne u potpunosti. Tek sa ovom restauracijom toranju će biti vraćen izgled kakav je imao prema fotografiji iz 1907. godine. Da bismo to postigli urađena su unutrašnja ojačanja konstrukcije, toranj je dograđen 3,5 metara i izgrađena je nova kupola, koja će biti podignuta nakon opšivanja bakrom, a obnovljeni zvonik biće visok 32 metra“ – rekao je Kovač.

Podizanju zvona prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Pećinci mr Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da pećinačka lokalna samouprava već godinama značajna sredstva ulaže kako u obnovu hramova, tako i u obnovu parohijskih domova i stvaranje pristojnih uslova za život i rad sveštenika koji službuju u naseljima pećinačke opštine.

„U obnovu tornja na hramu u Deču do sada je uloženo dva miliona dinara, a za završetak kompletnih radova na tornju će biti potrebno ukupno oko šest miliona dinara. To neće biti dovoljno za potpunu obnovu hrama, ali pećinačka lokalna samouprava će nastaviti da finansijski podržava radove na obnovi hrama. Nadamo se da će ova faza obnove biti završena do hramovne slave Spasovdana. Kada bude završen ovaj hram će biti na ponos ne samo meštanima Deča, već celoj pećinačkoj opštini. Crkve su deo duhovnog identiteta našeg naroda, ali i značajan segment nacionalne istorije. Zbog toga je cilj pećinačke lokalne samouprave da svi hramovi na našoj teritoriji budu u potpunosti obnovljeni“ – poručio je predsednik Trbović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Deč Života Gajić rekao nam je da su meštani Deča decenijama čekali na obnovu hrama.

„Naši meštani su nestrpljivi da vide hram u punom nekadašnjem sjaju. Za nas u Deču ovo je veliki dan koji, nažalost, zbog mera zaštite od širenja zaraze ne možemo da obeležimo na pravi način, ali važno je da radovi uz podršku lokalne samouprave napreduju, a vremena za slavlje će biti“ – izjavio je Gajić.

Na novoj konstrukciji ugrađen je i električni mehanizam za pokretanje zvona, a na toranj će biti ugrađena i četiri sata, kakva su nekada krasila zvonik hrama u Deču.

Izvor: Opština Pećinci