ПОЧЕЛА АКЦИЈА „РЕЦИКЛИРАЈ И ДОНИРАЈ“

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Бисер“, уз подршку Јавног комуналног предузећа „Градитељ“ и општине Србобран, покренуло је широку акцију прикупљања ПЕТ отпада. На територији целе општине грађани имају прилику да одлагањем ПЕТ амбалаже у посебно за ову намену постављене контејнере, помогну „Бисеру“ да након слања отпада на рециклажу, прикупи додатна новчана средства за рад Удружења.

„Ова акција је наставак дугогодишње праксе која се негује у Удружењу ‘Бисер’, али сада на вишем нивоу јер се у њу укључују локална самоуправа и сами грађани. Наша претежна делатност јесте брига о деци, али смо регистровани и као Удружење које се бави прикупљањем неопасног отпада, где спада и ПЕТ амбалажа. Тиме се бавимо већ пет година и имамо одличну сарадњу са појединим суграђанима који самостално прикупљају амбалажу и с времена на време нас позивају да дођемо и преузмемо одређене количине. Овог пута нам је ЈКП ‘Градитељ’ уступио контејнер за те намене, који ће сваког дана бити на другој, за те намене, већ одређеној локацији, а општина Србобран промовише акцију како би се грађанство упознало са тим што радимо и како би се што већи број људи укључио. На крају сваког дана контејнер се камионом ЈКП ‘Градитељ’ довози у Скопљанску улицу, у седиште ‘Бисера’, где га чланови Удружења сортирају и спремају за предузеће које га преузима, а са којом постоји споразум о откупу сировине“, рекла је Слађана Ковачевић, чланица и активисткиња Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Бисер“.

Идеја је, како је појаснила, препозната као веома добра и корисна, не само за „Бисер“ већ за целу локалну заједницу, „посебно јер у њој учествују деца“, као и звог чињенице да акција промовише важност рециклирања отпада. Одзив грађана већ у првим данима био је одличан и у „Бисеру“ очекују да ће акција значајно попунити буџет Удружења и омогућити да се са децом штићеницима спроведу додатне акције и програми.

Извор: Општина Србобран