POČELE BOŽIĆNE SVEČANOSTI U ZRENJANINU, PRVI BADNJAK UPALJEN U VAROŠKOJ CRKVI

Liturgijom, večernjom službom i paljenjem prvog badnjaka, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, Varoškoj crkvi, počele su tradicionalne božićne svečanosti u našem gradu. Organizovano paljenje badnjaka i okupljanje građana uslediće u narednim časovima i tokom večeri u svim hramovima, nekoliko gradskih mesnih zajednica i u naseljenim mestima na teritoriji Zrenjanina. 

U porti najstarijeg hrama u gradu, podignutog 1746. kodine, kao i svake godine okupio se veliki broj naših sugrađana, svih generacija, kako bi prisustvovali svečanosti unošenja i paljenja badnjaka, a Grad Zrenjanin obezbedio je ove godine 400 božićnih paketića za najmlađe, najviše do sada. Bilo ih je dovoljno za svu decu koja su se našla u porti hrama, a podelili su ih gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnik Simo Salapura. Svečanosti u su prisustvovali i drugi gradski funkcioneri. Gradonačelnik je prethodno učestvovao i u ceremoniji unošenja i paljenja badnjaka. Božićnu čestitku prisutnima je uputio starešina Uspenskog hrama protojerej Radivoj Nađalin.

Gradonačelnik janjić će, sa svojim saradnicima, tokom dana posetiti još nekoliko mesnih zajednica u gradu, gde se tradicionalno organizuju božićne svečanosti, kao i hramove Vavedenja Presvete Bogorodice u Gradnulici, Vaznesenja Gospodnjeg u naselju “Bagljaš” i Svetog oca Nikolaja u naselju “Zeleno polje”, a prisustvovaće i paljenju badnjaka u porti hrama Svetih otaca u Kleku, posle 19 časova.

Sutra je Božić, najradosniji hriščanski praznik, kada će se u hramovima u gradu i naseljenim mestima održavati božićne liturgije, a vernici jedni drugima poželeti mir, sreću i blagostanje, uz tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi!”

Izvor: Grad Zrenjanin