ПОГЛЕД СА ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ

Петроварадинска тврђава, монументално здање на Дунаву је место где Новосађани са поносом воде своје госте. Оно што угледамо када се враћамо са пута. Симбол града и мотив на сувенирима. Чувени Бели торањ са сатом кога називају „пијаним” јер касни када је хладно, а жури када је топло има и ту занимљивост да велика казаљка показује сате, а мала минуте.

Импресивно утврђење је подигнуто у функцији одбране, на три нивоа. Горња тврђава, Доња тврђава са Подграђем и бастион Хорнверк. У каснијој историји постаје војно административни центар. Данас по својој архитектонској и културно историјској вредности представља споменик културе.

Поглед са Тврђаве увек нас изнова фасцинира, као и поглед из града на Тврђаву. Као чест мотив на сликама склони смо да помислимо да делује немаштовито али ова чудесна лепота никада не излази из моде. У њеним зидинама су бројни уметнички атељеи. Такође је омиљена локација за „фотосешн“ младенаца или матураната. Колико год фотографија да направите свака је другачија.

На њеним успонима генерације младих возача су училе да крену под ручном. На такозвану Ђаву излазило се годинама, а сада већ две деценије неки нови клинци имају свој, најбољи европски музички фестивал. Многи су заљубљени парови овуда шетали и гледали на свој град, како се спаја са руменилом неба у заласку сунца.

Свима позната али и даље недовољно истражена. Као тајанствена дама стоји дуго, непоколебљиво и стрпљиво надгледајући ужурбани град. Увек остаје као место за уживање, где можете прошетати, ручати или пити кафу са пријатељима.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.