ПОКРЕНУТ ПРВИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕТРАЖИВАЧ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

„Претраживач културног наслеђа Републике Србије, па самим тим и Војводине јесте први и најважнији пројекат у очувању националне баштине, јер он чува информације о наслеђу библиотека, музеја, архива, галерија, завода за заштиту споменика и свих других институција културе“ рекла је данас на промоцији пројекта „Претраживач културног наслеђа“, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Подсећајући на чињеницу да је Министарство за културу и информисање препознало значај овог пројекта, истакла је Милошевићева, значајна средства су за те намене усмерена и у институције културе у Војводини. Сматрам, како она каже, да ће то бити од изузетног значаја у међуинституционалној сарадњи, у јачању културног идентитета, привлачењу нове публике и популаризацији културе и уметности уопште.

Др Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања задужен за развој дигиталне инфраструктуре истакао је да ресорно министарство јесте препознало значај првог националног претраживача, али иницијатива за његовим покретањем потекла је од самих институција културе, тако да смо сви заједно учесници у његовој изради, са територије целе наше земље.

Масликовић је прецизирао да је сам претраживач урађен на примерима добре праксе, које имају Финска и Италија и да посао још није завршен, јер су бројни подаци унети и налазе се на једном месту, али да свакодневно се уносе и нови. Посебност у овом националном претраживачу јесте и то што се у њему налазе подаци из пет музеја Републике Српске.

Директор компаније „Microsoft“ у Србији Жељко Вујиновић овом приликом се захвалио на сарадњи како Министарству за културу и информисање тако и ресорном секретаријату, и целој Покрајинској влади са којом компанија има одличну сарадњу и Претраживач културног наслеђа је један од тих резултата сарадње.

Као партнер компанија, Вујиновић је додао да, ће се наставити и са даљим радом на уношењу података у јединствени софтврески систем, који се користи свуда у свету, па од сада и код нас.

Промоција, којој су присуствовали бројни директори установа културе из Војводине одржан је у Историјском архиву града Новог Сада.