ПОЉОПРИВРЕДНИК КРИЈУМЧАРИО РАЧУНАРСКЕ КОМПОНЕНТЕ

Цариници су у сарадњи са полицијом 20. маја 2018. године, на улазу граничног прелаза Хоргош, спречили кријумчарење рачунарских компоненти вредних нешто више од 4.500 евра.

Прекршај је откривен када је на ред за контролу стигао аутобус лесковачких регистарских ознака који је саобраћао на линији Беч – Сурдулица, а на питање цариника да ли имају нешто да пријаве, и возачи и путници одговорили су одрично.

Међутим, детаљним прегледом пртљага путника, у две шарене торбе чији је власник био 39-годишњи српски држављанин из Ниша, по занимању пољопривредник, откривен је непријављен товар.

Реч је о рачунарским компонентама међу којима су доминирале „кингстон“ РАМ меморије којих је било готово 300, а било је УСБ меморија за складиштење дигиталних података, као и неколико принт сервера који омогућавају штампање са било ког рачунара у мрежи. Процењено је да укупна вредност задржане рачунарске опреме износи више од пола милиона динара.

Путник је, и након откривеног прекршаја, тврдио да су то личне ствари које припадају њему и његовим родитељима, заборављајући притом да држављани Србије без наплате дажбина у земљу могу да унесу робу у вредности до 100 евра за личне потребе и то ону за коју је очигледно да нема комерцијални карактер.