ПОСЛЕДЊИ РОЂЕНДАН АНЕ ФРАНК ПРЕД ПЕЋИНАЧКОМ ПУБЛИКОМ

Камерна монодрама под називом „Анин последњи рођендан“ претпремијерно је изведена у петак 17. децембра на сцени пећиначког Културног центра у оквиру „Сајма културе младих на селу“ који четврту годину за редом организује Културни центар под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Пећинци.

Једночасовну монодраму режирао је студент позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду, Слободан Станковић из Пећинаца који је уједно и драматизовао текст према дневничким записима Ане Франк.

„У центру збивања је тинејџерка јеврејског порекла која је рођена у Немачкој, а која се током Другог светског рата скоро већ две године скрива од нациста у Амстердаму где је избегла са породицом. Радња се дешава крајем пролећа у преподневним часовима, на њен петнаести рођендан, а како бисмо радњу учинили напетијом и динамичнијом одлучили смо се да баш на њен петнаести рођендан нацисти откривају тајно скровиште у ком се скрива и депортују је у логор. Оно са чим се током представе суочава ова девојчица је усамљеност са којом се тешко бори, али и са неразумавањем станара са којима живи у такозваном „Тајном анексу“, док је највише од свега боли то што је ни њена породица не разуме. Ова девојчица покушава да нађе одговоре на питање зашто људи не верују једно другоме и због чега покушавају да сакрију своје право ЈА када су у друштву других. Није било лако у сат времена пренети на сцену скоро више од годину и по дана Аниног живота у скровишту“ – рекао је Станковић којем је ово први професионални пројекат.

Главну јунакињу тумачи Теодора Кушић из Старе Пазове, која је 2019. године дипломирала на Факултету драмских и филмских уметности у класи Ивана Јевтовића, и по чијим речима није лако сат времена држати пажњу публике на сцени.

„Публика је скоро на метар од мене и прате сваку моју акцију, а истовремено и ја комуницирам с њима. Током тих сат времена пролазим кроз различите ситуације, а самим тим и кроз различита расположења и практично од незреле девојчице постајем девојка која схвата тренутну животну ситуацију у којој се нашла. Улазим у ликове скоро свих станара са којима је иначе Ана живела у скровишту, а оно што је највише мучи је то што са мајком нема однос какав би желела. Припрема саме представе је захтевала истраживање које се тицало живота ове младе девојке, с обзиром да се ради о истинитом догађају који се догодио пре 80 година и заиста је инспиративно и изазовно тумачити лик једне хероине каква је Ана Франк“ – казала је Кушић.

С обзиром да се 2022. године навршава 75 година од првог објављивања Дневника Ане Франк и 80 година од првог записа у дневник који је настао само два дана након њеног тринаестог рођендана, монодрама у оквиру овог ауторског пројекта биће премијерно изведена почетком следеће године, како на професионалним такмичарским фестивалима тако и на гостовањима широм Србије.

Извор: Општина Пећинци