ПОСЛОВНА РЕШЕЊА ПРИМЕНОМ „0BSNETWORK BLOCKCHAIN“ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТРЕЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНА У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

Предавање и радионица на тему пословних решења применом „0bsnetwork Blockchain“ технологије треће генерације одржано је данас у ПКВ, у коорганизацији „Блокстракт“ (Blokstrakt) компаније, са седиштем у Бечу и Привредне коморе Војводине (ПКВ), а у циљу приближавања концепта Блокчејн (Blockchain) технологије пословном свету.

Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да сектор информационо-комуникационих технологија (ИКТ) бележи огроман пораст у претходној години и да је један од највећих потенцијала Србије.

„ИТ индустрија постаје све доминантнија привредна грана и бележи најдинамичнији раст вредности извоза у сектору извоза услуга Србије. Према подацима Народне банке Србије, извоз ИКТ услуга у 2018. години износио је једну милијарду и 135 милиона евра, тако да се слободно може рећи да је ово привредна грана са највећим нето извозом из Србије и најбрже растући привредни сектор у Србији“, рекао је Вучуревић. Додао је да је у 2018. години, ИКТ сектор порастао преко 26 одсто у односу на 2017, а у 2017. око 22 одсто у односу на 2016. годину.

„Суфицит извоза ИКТ услуга чини већину суфицита извоза услуга, док сам сектор током последње деценије бележи константан раст извоза од преко 20 одсто. Просечна плата по запосленом у ИКТ сектору (150.000 динара) је преко два пута виша него у другим гранама индустрије, док једно радно место у ИКТ сектору креира четири до пет радних места у осталим секторима. Преко 45.000 је запослених у ИКТ сектору, а за иновациону структуру издвојено је 100 милиона евра“, рекао је Вучуревић и додао да је Нови Сад град ИТ предузетништва и центар  ИТ индустрије у Србији и у њему су настале  неке од највећих компанија у ИТ у Србији.

У Новом Саду има преко 250 компанија у којима је запослено 7.000 људи. Број основаних компанија од 1993. године је у сталном порасту, а повећава се и број запослених, као и приход остварен од извоза. Према речима председника Вучуревића, међу 10 водећих ИТ компанија у Србији, прва три до четири места заузимају компаније из Новог Сада.

Оснивач „0bsnetwork Blockchain“ платформе треће генерације Срђан Купрешанин у изјави за медије пре почетка догађаја истакао је да је блокчејн актуелна тема у свету, да се различите платформе примењују у банкарству, логистици, и изразио наду да ће данашњи догађај допринети томе да се и у Србији блокчејн технологија боље позиционира.

„Догађај је замишљен као представљање блокчејн технологије и могућности њене примене у пословању. Иако је блокчејн веома нова технологија, сад смо већ на генерацији три. ’­0bsnetwork’ је једна од тих платформе треће генерације, тако да су могућности драматично порасле у односу на ову другу генерацију. Надам се да ћемо кроз дијалог са учесницима доћи до сазнања о томе како можемо Војводину да позиционирамо и не само као корисника технологија, него и као активног учесника у развоју најновијих, најмодернијих технолошких решења“, истакао је Срђан Купрешанин.

Данашњи догађај је окупио близу 50 учесника, а један од њих, у изјави за медије, рекао је да је блокчејн једина платформа која има поузданост за све базе података које су у њу уписане.

„То је централизован систем који мери одређене трансакције које се закључавају на сваких 10 до 14 минута, које су као такве непроменљиве. Много већу примену ће имати у блиској будућности за сва лична документа, за катастар, за све трансакције, чак и за берзанске трансакције. Радим доста пројеката из области пољопривреде, производње хране и велики светски ланци су тражили већ сада од великих светских добављача, поготово зеленог поврћа,  да им целокупно њихово пословање буде базирано на блокчејн платформи“, рекао је један од учесника данашњег предавања Ђорђе Мирковић, власник фирме „Pure Vision“.

Други дан ИТ конференције намењен је програмерима, који ће кроз предавање и хакатон (hackathon) доћи до функционалних демо решења. Из искуства организатора, са сличних догађаја које у већ организовали, могуће је развити функционалан прототип блокчејн апликације у току једног радног дана.