ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИНСТИТУЦИОНАЛНОЈ САРАДЊИ ИЗМЕЂУ АП ВОЈВОДИНЕ И КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ ФУЂИЕН

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и вицегувернерка Провинције Фуђиен из Народне Републике Кине Гуо Нингнинг потписали су данас путем видео-линка Споразум о институционалној сарадњи између АП Војводине и те кинеске провинције.

„Споразум који смо данас потписали ствара оквир да наша међусобна сарадња добије пун замах у свим најважнијим областима друштвеног живота које су њиме обухваћене – од привреде и пољопривреде, преко науке и технологије, здравства, образовања и културе, до успостављања сарадње младих и размене пројеката. На овај начин искористићемо потенцијале обе покрајине и повезаћемо наше институције, привреднике, развојне агенције и научнике“, казао је председник Мировић.

Он је још једном изразио захвалност Провинцији Фуђиен као и другим братским кинеским провинцијама на подршци коју су пружиле нашој земљи током борбе са епидемијом вируса ковид 19.

„То је потврда изузетно добрих односа наших народа и веома високог нивоа сарадње на свим пољима између наших земаља – Народне Републике Кине и Републике Србије“, казао је председник Мировић.

Вицегувернерка Провинције Фуђиен Гуо Нингнинг изразила је задовољство због конкретизације сарадње са АП Војводином и истакла да је Србија изузетно важна држава на Балканском полуострву и да представља кључ за, како је рекла, отварање капије Балкана.

„Челично пријатељство које су започели наши председници Си Ђинпинг и Александар Вучић, ми данас потврђујемо на добробит свих грађана наше две земље јер постоје бројне области и потенцијал за сарадњу који видимо у Војводини“, истакла је вицегувернерка Провинције Фуђиен Гуо Нингнинг.

„Свеукупна сарадња са НР Кином у сталном је успону и има стратешки карактер са акцентом на великим пројектима, а Покрајинска влада има значајну улогу у томе јер је сарадњу са Кином поставила као један од приоритета који је заснован на чврстим и пријатељским односима“, казао је овом приликом покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

Кинеске инвестиције у Војводини, чија укупна вредност износи око 50 милиона евра, запошљавају више од 1.200 радника, али постоји потенцијал за интензивирање сарадње у тој области, истакнуто је на видео-конференцији.

„Последњих неколико година интензивирана је сарадња АП Војводине и кинеских провинција. Војводина има важну улогу у друштву и економији у Републици Србији, а ми смо данас још једном учврстили и потврдили наше челично пријатељство“, казала је амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.

Амбасадор Републике Србије у Кини Милан Бачевић рекао је да је то прва земља у свету која нам је у време пандемије изазване вирусом ковид 19 притекла у помоћ, што потврђује одличне односе наше две земље, а конкретизацијом данашњег Споразума наставиће се, како је рекао, позитиван тренд сарадње и јачања наших односа.

Провинција Фуђиен налази се на југоисточној обали Кине и једна је од развијенијих кинеских провинција и лидер у међународној сарадњи.