ПОТПИСАН УГОВОР – КОМПАНИЈА “MЕТИТО“ УЛАЖЕ 30 МИЛИОНА ЕВРА У ПРЕЧИСТАЧ ОТПАДНИХ ВОДА У НАШЕМ ГРАДУ

Уговор за развој и управљање постројењем за пречишћавање отпадних вода у Зрењанину потписан је данас у Барокној сали Градске куће.

Уговор су потписали градоначелник Зрењанина Симо Салапура и Валид Мадвар потпредседник компаније “Метито” из Уједнињених Арапских Емирата, у присуству потпредседника Владе и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића и отправника послова Амбасаде Уједињених Арапских Емирата Ибрахима Али Ал Дармакија.
Пре свечаног потписивања уговора у кабинету градоначелника одржан је састанак коме су присуствовали и Мохамед Сакаја задужен за развој пословних пројеката, Милан Стевановић представник “Метито Србија”, као и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић и председник Скупштине града Зренајнина Чедомир Јањић.   

Градоначелник Салапура је након потписивања рекао да се локална администрација у Зрењанину, уназад последњих осам година, снажно борила за свако ново радно место и за сваког новог инвеститора. 
– Трудили смо се да Зрењанин испромовишемо као добро место за инвестирање и таква промоција и амбијент добар за инвестиције формиран на локалном, али и на нивоу од стране Републике Србије која даје изузетне подстицаје за улагање у Србији, довели су до тога да ми сада можемо да причамо о другом. У питању је заштита животне средине. Ми као одговорна локална самоуправа преузели смо одгповорност да се бавимо заштитом животне средине и данас је потписан овај уговор по коме ћемо за тридесетак месеци имати здравију и чистију животну средину, здравији и чистији Бегеј, а самим тим и боље место за живот у нашем граду, што нам је свима циљ – казао је градоначелник.

Напоменуо је да компанија “Метито”, као партнер Града и УАЕ као партнер Републике Србије јесу свакако гарант да ће такав процес успети и да ће таква инвестиција успети.
– Директна инвестиција је 30 милиона евра од чега 70 посто подразумева изградњу самог постројења, биће запослено 40 људи, а оно што је битно, јесте да оваква инвестиција у заштиту животне средине подразумева и ангажовање домаће, локалне грађевинске оперативе, што је свакако још један додатни значај – указао је градоначелник Симо Салапура.  

Истакао је и да обавезе Града Зрењанина нису финансијске природе, већ да оне подразумевају земљиште које је обезбеђено и повезивање градске канализације са пречистачем отпадних вода. 

Обраћајући се новинарима Валид Мадвар изразио је задовољство што та компанија реализује овако значајан пројекат у сарадњи са Градом Зрењанином и Републиком Србијом. 
Рекао је и да је “Метито” компанија која доноси решење УАЕ у Србију.
– Реч је о дугорочном пројекту ЈПП и са великом радошћу приступамо реализацији тог пројекта који остварујемо уз велику подршку Града Зрењанина и Републике Србије. Овакви пројекти унапређују животну средину и циљ им је да учврсти позицију Републике Србије како у региону, тако и у ЕУ. Надам се дугој и лепој сарадњи током наредних двадесет пет година – рекао је Мадвар и нагласио да је Зрењанин први град у Србији, али и Европи у којима “Метито” послује.
– Србија је одабрана као врло интетресантно место за инвестирање као и због одређених погодности које пружа. Мислим да је ово леп почетак и да ће отворити друга тржишта у Европи, али, за сада нам је овај пројекат приоритет – додоа је Мадвар.

Казао је да ће пројекта донети много нових радних места, али и јачи еколошки стандард и сигурније животно окружење.   

Министар Недимовић је подсетио да Република Србија има прописе кјоји су усвојени пре неколико година и који испуњавају све директиве ЕУ у погледу квалитета отпадних вода, вазуха и осталог, а оно што ће бити резултат пројекта у Зрењанину јесте да ће вода другог реда излазити у Бегеј.
– Мислим да ће Бегеј бити најзадовољнији због свега, више неће постојати цев из које се отпадне воде изливају у реку, сада ће она бити пречишћена и моћи ћемо да причамо о квалитету животне средине – рекао је Недимовић. 

Указао је да је некада наш град био један од пионира директних страних инцвеститија на простору целе Србије, а да је сада иста ситуација у погледу очувања животне средине. 
– Зрењанин је пионир у увођењу најновијих технологија у складу са комплетном регулативом за решење проблема екологије који ми врло често стављамо са стране. Не улазећи у детаље пројекта и технологије, из простог разлога што не може бити другачије, него по закону, задовољан сам што је Зрењанин један од неколико градова у Србији који је кренуо овим путем – рекао је Недимовић и нагласио да су обавезе државе у реализацији овог пројекта једнаке нули, а да ће користи имати сви који живе у Србији и Зрењанину.  

– Што се тиче сектора којим ја управљам, то је квалитет воде који ће бити у рекама, или другим воденим токовима, а када је реч о пољопривредним земљиштима, немојте никада заборавити да све што се проспе, чисти или прљаво, заврши у земљи и оде ка нама самима. Када би ово сви урадили, што ће бити урађено у Зрењанину, мислим да бисмо сви квалитетније живели, а то је оно чему сви стремимо – рекао је још Недимовић.    

Извор: Град Зрењанин