POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PLANETE ZEMLJE POKRAJINSKI SEKRETAR NEMANJA ERCEG U POSETI CARSKOJ BARI: ŽELIMO DA ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA ŠTO VIŠE PRIBLIŽIMO GRAĐANIMA

Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg obišao je juče Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, a zatim je, zajedno sa gradonačelnikom Simom Salapurom posetio je i  Etno-salaš “Lujza” – Seosko turističko domaćinstvo Toškov u Belom Blatu.

Obilasku rezervata i salaša „Lujza“ prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode predvođeni v.d. direktorkom dr Željkom Jeličić Marinković.

Kako je prilikom obilaska „Carske bare“ rečeno, poseta tom zaštićenom području trebalo bi da skrene pažnju građanima na značaj očuvanja prirode i biodiverziteta, kao i sprečavanja negativnih uticaja po životnu sredinu.

– Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poslednjih godina sproveo je niz konkursa, a cilj jednog od njih bila su kapitalna ulaganja u zaštićena prirodna dobra. Na jednom od prethodnih konkursa odabrali smo „Carsku baru“ i izdvojili pet miliona dinara za izgradnju vizitorskog centra i osmatračnice, kao i za nabavku čamca – izjavio je pokrajinski sekretar Nemanja Erceg. 

Ukazao je i da će u narednom periodu ćemo ulagati i u bolje infrastrukturno opremanje pojedinih objekata, u kojima mogu da se održavaju seminari i radionice za decu i studente, ali i edukacija za druge građane.

–  Želimo da zaštićena prirodna dobra što više približimo građanima –  poručio je Erceg.

Pokrajinski sekretar pohvalio je i Ustanovu „Rezervati prirode“ koja od pre dve godine upravlja „Carskom barom“, dodajući da resorni sekretarijat sa njom ima odličnu saradnju.

– Svi zajedno moramo da štitimo naš ekosistem i prirodu, da podižemo zelene pojaseve i gradimo prečistače otpadnih voda, a sve u cilju obezbeđivanja što bolje i kvalitetnije životne sredine – dodao je Erceg.

Direktor „Rezervata prirode“ Dejan Jovanov zahvalio je Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i sekretaru Ercegu na, kako je rekao, zaista velikoj pomoći.

– Prepoznali su nas kao ozbiljnog upravljača, koji se već dokazao u nekim drugim zaštićenim područjima. Naši planovi su da u narednom periodu unapredimo turističku infrastrukturu i uspostavimo što kvalitetniji čuvarski nadzor, ali i čvršću saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine –  kazao je Jovanov.

Gradonačelnik Salapura izrazio je zadovoljstvo očigledno pozitivnim rezultatima inicijative Grada Zrenjanina, a koju je podržala i Vlada Srbije, da se upravljanje nad „Carskom barom“ poveri Gradu.

Istakao je i da raduje činjenica što raste broj posetilaca i što će s novim ulaganjima „Carska bara“  biti još primamljivija turistima i pravim ljubiteljima prirode. 

U razgovoru s gostima, gradonačelnik je podsetio i na akciju „Da nam sela budu bliža“ tokom koje je obilazeći Belo Blato, koje, kako je naveo, postaje važna turistička destinacija, posetio i gazdinstvo Toškov koje posećuju turisti ne samo iz naše zemlje, već i regiona, što ukazuje da Zrenjanin i okolina imaju turističkih potencijala.

Inače, u sklopu priprema za turističku sezonu 2023.godine, ustanova „Rezervati prirode“ je tokom zime i početkom proleća sprovela niz akcija kojima su u velikoj meri otklonjeni uočeni nedostaci tokom prve godine upravljanja. 

Radi unapređenja turističke ponude, Grad Zrenjanin je finansirao nabavku biciklova prilagođenih vožnji u prirodi koji će posetioci moći da iznajme, zatim električne biciklove za starije posetioce, nabavku 5 kanua za rentiranje i samostalnu vožnju posetilaca po Starom Begeju kao i nabavku 2 nova vanbrodska motora.

Iz sredstava koja je obezbedio Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, do sada je kupljen novi čamac za prevoz do 12 putnika, čime se povećavaju kapaciteti za prevoz turista, dvoosovinska prikolica i autoprikolica za čamce. 

Izvor: Grad Zrenjanin