ПОЗНАТИ ПОБЕДНИЦИ ФЕСТИВАЛА КРАТКЕ ПРИЧЕ

Гимназија „Жарко Зрењанин“ већ четврту годину за редом организује Фестивал кратке приче, намењен средњошколцима из целе Србије. На конкурс Фестивала ове године пристигао је велики број радова из више од 40 средњих школа из целе земље. Све приче су шифроване по редоследу приспећа, а жири је имао тежак задатак да, од великог броја пристиглих прича, издвоји и рангира најбоље у овој школској години. Жири је радио у саставу Горан Лабудовић Шарло, књижевник, Милена Живков, књижевница, и Љиљана Медаков Салонски, Јелена Вујовић и др Младен Ђуричић, професори српског језика и књижевности. Задатак сваког члана жирија био је да издвоји и рангира пет прича за које сматра да су најбоље, а након што су избројани сви пристигли гласови, издвојиле су се три приче.

„Посао жирија је био прилично тежак и након селекције која је имала неколико читалачких кругова, ми смо добили коначне резултате. Прво место ове године је заузео Душан Цвејић из Пожаревачке гимназије са причом ‘Сусрет’. Друго место је припало Јелени Перић, ученици ваљевске гимназије која је написала причу ‘Шели’, и треће место је отишло у гимназију у Сремској Митровици, Ирини Тривић са причом ‘Скок’. Ученици су конкурисали са једном кратком причом на српском или на језику националне мањине, а приче нису имале тематско ограничење“, саопштио је др Младен Ђуричић, члан жирија.

Фестивал кратке приче основан је 2018. године са циљем да се афирмише кратка прича као жанр и да међу средњошколцима подстакне књижевно стваралаштво. „Као неко ко је у свакодневном контакту са ученицима и ко прати шта они читају и шта пишу, а сада и кроз фестивал, могу да кажем да постоји једна генерација писаца која је сад прилично популарна, које они читају. То је, на пример, Румена Бужаровска, то је Лана Басташић, Лука Тривковић, на крају крајева, и Милена Живков, чланица нашег жирија, која је недавно објавила и збирку кратке прозе. И у том погледу се види утицај те лектире на њихово писање и мене то посебно радује, што, са једне стране, видимо да читају, а са друге стране, види се добар утицај у њиховим причама“, рекао је Ђуричић.

Награђени радови средњошколаца биће штампани у гимназијском часопису „Млади дани“, а почетком следеће школске године у плану је да се и званично доделе награде победницима, као и да се организује радионица креативног писања за све заинтересоване ученике.

Извор: Општина Врбас