ПРАЗНИК ПИСАНЕ РЕЧИ, УМЕТНИЧКЕ КРЕАТИВНОСТИ И ЗНАЊА

Сајам књига и Међународна изложба уметности „Арт експо“, који управо почињу, и предстојећи Сајам образовања „Путокази“, чине својеврсну целину која би могла да се назове и празником писане речи, уметничке креативности и знања, дакле свега оног што оплемењује и узвисује људски дух и чини суштински смисао живота, рекла је данас на „Новосадском сајму“ покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић.

„Већ сама чињеница да окосницу Сајма књига чине „Дани Лазе Костића“ и да највише признање сајма носи име тог заиста великог песника, говори и о поштовању наше књижевне и уопште културне традиције, захваљујући којој смо – можда пре свега другог – кроз бурне историјске мене и претрејали као народ“, додала је Милошевићева.

Према њеним речима, изузетно је лепо и то што ће, у оквиру „Дана Лазе Костића“, бити обележени „и значајни јубилеја двоје животних и књижевних савременика и великана наше књижевности: 125 година од рођења можда највећег писца нашег језика Милоша Црњанског и 120 година од рођења најнежније, рекла бих вечне наше песникиње Десанке Максимовић“.

Она је изразила задовољство што је део Сајма књига и издавачка продукција Секретаријата на чијем је челу, „како она коју смо подржали кроз пројектно суфинансирање, тако и она чији носиоци су наш Завод за културу Војводине и наши заводи за културу националних мањина, односно друге институције чији оснивач је Аутономна покрајина Војводина“.

„Лепо је, најзад, и то што ће, за највише домете у области ликовне уметности, бити додељена и награда која носи име великог Саве Шумановића, тог нашег трагичног и дивног сликара европског формата“, нагласила је Милошевићева.

Након завничног отварања, писцу Слободану Владушићу уручена је награда „Лаза Kостић“ за књигу „Kњижевност и коментари“, у издању „Службеног гласника“, док ће награда „Сава Шумановић“ у петак бити уручена Игору Антићу, новосадском уметнику који живи и ствара у Паризу. Уз то, новоустановљена награда за најбољу књигу за децу додељена је „Роману без ормана“ Вулета Журића, док је за издавачки подухват године проглашена едиција „Kултурна баштина у Србији“ новосадског „Платонеума“.

Сајам књига, Међународна изложбу уметности „Арт експо“ и Сајам образовања „Путокази“, званично је отворио члан новосадског Градског већа задужен за културу града Далибор Рожић, а испред „Новосадског сајма“ присутнима се обратио извршни директор Никола Ловрић.