ПРЕДСЕДНИК МИРОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „МАЈСКА СКУПШТИНА – 170 ГОДИНА КАСНИЈЕ“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас изложбу „Мајска скупштина – 170 година касније“ у Галерији Матице српске, чију окосницу чини слика Павла Симића „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године“.

фото : Влада АП Војводине

Поздрављајући званице, председник Мировић нагласио је, да је обележавање 170. годишњице Мајске скупштине, веома важан догаћај, јер подсећа на, како је рекао, једно велико време и велике људе који су одредили пут целог нашег народа.
„Српска Војводина која је на Мајској скупштини формирана постала је заветна идеја свих Срба у Хабзбуршкој монархији. Историјска искушења кроз која је та идеја пролазила била су огромна, али упркос њима, 70 година касније, на Великој народној скупштини у Новом Саду, та идеја је постала стварност присаједињењем војвођанских области Краљевини Србији“, изјавио је председник Мировић.
Драгоцено, визуелно сведочанство те велике идеје, како је рекао председник Мировић, је слика Павла Симића „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године“.
„Ова слика је сведочаноство рађања једне велике идеје и групни портрет не само њених најистакнутијих родоначелника, патријарха Јосифа Рајачића, Ђорђа Стратимировића, епископа Никанора Грујића него и низа оних који ће ту идеју носити, чувати и сачувати, попут Светозара Милетића, Јована Ђорђевића, Стевана Владислава Каћанског и најзад самог Павла Симића“, рекао је председник Мировић.
Зато је данас, како је рекао председник Мировић, када обележавамо 170 годишњицу Мајске скупштине, фокусирање пажње јавности на ову слику и њеног аутора, у оквиру целе изложбе веома важан догађај.
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да је ова слика симбол трајања и дуге борбе једног народа за слободу, те да приказује пад и успон једног народа.
Слика Павла Симића „Српска народна скупштина 1. маја 1848. године“ је историјски документ нашег народа о најзначајнијем догађају 19. века, рекла је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и захвалила се Покрајинској влади на сарадњи приликом релаиуације ове изложбе.