ПРЕДСЕДНИК МИРОВИЋ ПРИСУСТВОВАО ОБЕЛЕЖАВАЊУ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА РУСИНА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се вечерас у Суботици на централном обележавању Националног празника Русина.

Русини у Војводини славе национални празник у знак сећања на 17. јануар 1751, када је потписан први званични документ о њиховом насељавању на територију данашње Војводине.

„Од тада до данас, прошло је 267 година, а исто толико времена Русини су део националне, културне и верске разноликости у Војводини“, казао је Мировић додајући да очување и развој те разноликости – јесте и биће један од приоритетних задатака и обавеза Покрајинске владе.

Председник Мировић је истакао да војвођански Русини данас имају много разлога да буду поносни. Како је навео, поред импресивног податка да у русинској популацији данас нема неписмених, да чак једна њена десетина има високо образовање, Русини су нашем друштву дали низ значајних писаца, универзитетских професора и интелектуалаца.

„То је свакако и резултат услова које је држава створила кроз подршку програма образовања и информисања на језицима националних мањина, али и кроз подршку културним и другим манифестацијама и издавачкој делатности“, рекао је Мировић додајући да је Покрајинска влада у унапређењу подршке у неким од тих сегмената већ направила одређене искораке.

Председник Мировић је на крају подсетио да се ове године обележава век од присаједињења Војводине Краљевини Србији. Додао је да је међу делегатима Велике народне скупштине који су 25. новембра 1918. о томе донели једногласну одлуку и тако означили крај једне и почетак друге историјске епохе, био је и 21 Русин, и позвао представнике русинске националне заједнице да се прикључе обележавању тог великог јубилеја.

На свечаности која је одржана у Градској кући у Суботици обратили су се гркокатолички владика Ђура Џуџар и председник Националног савета Русина Славко Рац.

Извор: Влада АП Војводине

Ostavite odgovor