ПРЕДСТАВЉЕН ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА СРБИЈУ

Данас је у Скупштини АП Војводине представљен годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у преговарачком процесу придруживања Европској унији, који обухвата период од октобра 2016. до фебруара 2018. године.
Представљању годишњег извештаја присусутвовао је помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самопуправу, Небојша Дракулић.

Он је истако да посебна вредност овог извештаја изражена у ставу да нема стагнације или назадовања у реформским активностима те да поједини сектори бележе бржи и ефикаснији темпо реформи, а неки спорији и мање ефикасан.

Како је Дракулић навео, разлике постоје првенствено због захтевнијег приступа, као што су реформe правосуђа и јавне управе или борба против корупције и организованог криминала.

„Наша је обавеза да се фокусирамо управо на оне сегменте јавних политика где су уочене одређене аномалије, неразумевања и отпори променама или су резултати реформи мање видљиви у пракси“, поручио је Дракулић и оценио да се то односи на секторе који подразумевају целовите и структурне реформе или темељну ревизију система, имплементације и усклађивања са легислативним инструментима Европске уније.

Шефица сектора за евроске интеграције и економске послове делегације Евроске уније у Србији Радица Нусдорфер, изразила је задовољство што се овогодишњи извештај предтавља у Војводини, те нагласила да је позитивни напредак оставрен у области економије као и да је потребно фокусирати се на пословно окружење и инвестиције.
„ Када су у питању фискални резултати ситуација је одлична, међутим у овом сегменту потребно је такође обратити пажну на предузећа која нису прошла процес реструктуирања управо ради одржавања фискалне стабилности“, закључила је Нусдорферова.

У дискусији су учествовали , Биљана Видука из Информационог кутка Евроске Уније у Новом Саду, потпредседница Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, члан Тима Европа, Владимир Медовић, професор Драган Илић, генерални секретар Европског покрета Нови Сад Александар Симурдић, представници Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе.