ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ГОРАНА ЛАЗОВИЋА „ЉУДИ И ГРАДОВИ”

Синоћ је у Градској читаоници Библиотеке у Новом Саду представљена путописна књига Горана Лазовића.

Изненађујуће је што је књига ЉУДИ И ГРАДОВИ веома обимна (има чак 720 страна), али и даље премала да стану најзанимљивија ауторова прикљученија по Европи и Азији. Аутор је спојио путописе по земљама и градовима, али ту ипак људи играју главну улогу, а Горан Лазовић је добио интервјуе готово незамисливих особа, чије је поверење претходно морао задобити. Међу њима су имена попут Монике Белучи, Марине Тарковски, песника Јевтушенка, Радована Бели Марковића, српског патријарха Павла или и патријарха целе Русије – Кирила.

Скитао је од „Монголије, Париза, Ростова на Дону, Беча, Прага, преко Сибира, Јасне Пољане, Вероне, Иркутска, Венеције, Трира, Краснојарска, Кијева, Лавова, Нице, Хабаровска, Краснодара, Минхена, Долгопрудног, Карелије, Темишвара, Констатинова, Истанбула, Санкт Петербурга, до  Бајкалског језера”.

Догодило се да је у једном месецу прошао чак 12 хиљада километара а своје ципеле скитаљке до краја урамио.

Књига је путописно-поетска проза, документ, репортажа, „предворје романа”. Доживљена уз много жеља, изазова, судбина, опасности (под унакрсном ватром у Украјини), али и маште са киме путује или пак разговара (нпр. са Мајаковским на његовом гробу).

Колико је Горан Лазовић све то успешно спојио, говори и анегдота да се једна читатељка заљубила у аутора само читајући његове редове.

И као што аутор верује у сусрете са људима који му отварају своја врата, хране га и одевају (Сибир је, ипак, Сибир!) – али и отварају своју душу, тако и ми верујемо у читаоце да нису одустали од књига у време модерних технологија и кратке људске пажње.

Ово је књига која се носи на море уместо три неке друге од по 200 страна, али уједно и не испушта лако из руку. Њоме ћете пропутовати пола света док сте на одмору! Па кад прочитате, даћете је даље вашим најмилијим пријатељима уз топлу препоруку. Обећавамо да је тако!

 

За vojvodjanske.rs: Весна Раонић