ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДА МОХАЧА УЗВРАТИЛИ ГОСТОПРИМСТВО ОПШТИНИ АПАТИН

Градоначелник Мохача Gábor Pávkovics, испред делегације међу којима су били и представници српске заједнице овог града у Мађарској, посетио је почетком године нашу општину где их је у „Плавој“ Сали угостила председница општине Апатин Дубравка Кораћ са својим сарадницима.

Пар месеци касније, како је и договорено на састанку у Апатину, улоге домаћина и гостију су се обрнуле. Председницу општине Апатин Дубравку Кораћ, директора ТО Апатин Немању Јовића, одборника у СО Апатин Иштвана Петера и Покрајинску посланицу Еву Дубац, домаћини су упознали са Мохачом, радом чувара наше традиције из Српске заједнице, посећена је српска црква, музеј Буша, затим и некадашња фабрика свиле која је сада туристички центар, као и пристан и катедрала.

„Мохач и Апатин су релативно близу један другог, повезује их река Дунав и слични су по величини. Циљ посета је поред упознавање са потенцијалима представника два града, чија сличност се огледа како географски, тако и историјски, да се наша два града побратиме и у будућности заједнички сарађују и учествују у међународним пројектима“, рекла је овом приликом председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

Председница наше општине је истакла и да ће се у наредном периоду радити на размени ученика у ова два града, како би млади осетили искуства наших заједница у другим срединама, као и да се упознају са традицијом и обичајима домаћина чији фестивал Буша је изузетно посећен.

„Као у многим крајевима света, тако и у Мађарској постоји дуга традиција терања зиме и чекања пролећа за које су везани многи обичаји и веровања. Један од најзначајнијих и најпознатијих је поворка Бушара у Мохачу која је уврштена и на УНЕСКО-ву листу светске баштине, а ове године фестивал Буша посетило је преко 60 хиљада људи“, рекла је Дубравка Кораћ.

Извор: Општина Апатин