ПРИВРЕДА СРБИЈЕ СЕ УСПЕШНО ПОКРЕЋЕ

Током овог месеца 339 компанија, које су у претходном периоду или потпуно обуставиле производњу или је значајно смањиле, нормализовало је рад у потпуности док се са одсуства у њих вратило 34.884 запослених, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. Kада је реч о предузетницима, две трећине свих предузетника у Србији, што је готово 200.000, сада је на својим радним местима.

„Априлски талас поновног покретања компанија које су у претходном периоду или потпуно обуставиле производњу или значајно смањиле производњу видно се осећа – 339 компанија је нормализовало рад у потпуности. Са одсуства на посао се вратило се 34.884 радника у те компаније“, каже Чадеж за Танјуг.

Две трећине предузетника, њих око 200.000, сада ради а то се види и из података Пореске управе, на основу прихода који се евидентирају на дневном нивоу. Само у току јучерашњег дана 10.000 радника враћено је у производњу, највише у компаније металске и електро индустрије.

„То има везе и са оживљавањем привреде у евопским земљама, поготово немачких великих аутомобилских произвођача који овде имају своје добављаче“, објашњава председник ПKС и додаје да није реч само о аутомобилском сектору, већ и о производњи различитих машина, специјалних алата…

Занимљиво је, указује Чадеж, да је од 6. марта, када је први случај новог корона вируса регистрован у Србији, око 70 компанија запослило више од 400 нових радника.

Није реч о великом броју фирми, додаје Чадеж, али тај податак ипак говори да су компаније нашле „свој пут“ ка тржишту и да су се неке од њих преусмериле на производњу другачијих производа за којима сада постоји потреба, као што су заштитне маске и опрема или дезинфекциона средства. „Наша привреда је показала да је веома флексибилна“, истакао је Чадеж.

Подсећа у том смислу да је ПKС иницирала измене уредбе о забрани извоза заштитних текстилних маски, што је Влада Србије и усвојила, па текстилна индустрија може да извози ове маске за којима у свету постоји велика тражња.

„Видимо колико су фирме саме у кратком року биле способне да прилагоде производњу захтевима тржишта и новонасталој ситуацији“, објашњава Чадеж.

Привредна комора Србије, каже Чадеж, компанијама из свих сектора у овим ванредним околностима помаже 24 сата дневно, седам дана у недељи, у организацији прозводње, набавци сировина, снабдевању домаћег тржишта, транспорту робе преко границе…

На помоћ могу да рачунају, додаје, и у прилагодавању прописа пословању у новим околностима, ефикаснијој примени мера државне подршке, отклањању баријера са којима се суочавају у свакодневном раду, омогућавању да поново крене извоз производа којих има довољно за домаће потребе, а како би се обезбедио преко потребан девизни прилив.

Kако је истакао, можда звучи „невероватно у овим околностима“ али из података се такође може закључити да постоје они који су се одлучили и да покрену споствени бизнис.

„Од 6. марта, када је откривен први случај заразе корона вирусом, закључно са прошлом недељом, регистровано је око 1.000 нових компанија и око 1.600 нових предузетника, највише из ИТ индустрије. Трећина новооснованих компанија су из области компјутерског програмирања“, наводи Чадеж.

То показује, како је рекао, да грађани имају добре идеје, поготово када је реч о ИТ сектору, и да су схватили да ће актуелна ситуација у свету и код нас, променити навике и начин на који купујемо, путујемо, послујемо.

„Све навике које смо имали раније биће прилагођене новим околностима. И дигитализација и решења која могу да понуде ИТ компаније јесу кључне за сваки бизнис, била то пекара или велико производно предузеће“, поручио је Чадеж.

Извор: Привредна комора Србије