ПРОДАВНИЦА „ИЗ СРЦА БАЧКЕ“ ОТВОРЕНА У КУЛИ

Производи малих произвођача у нашој општини од данас је добио продајно-изложбени простор. Продавница „Из срца Бачке“ отворена је у Кули, у улици Лењинова 11. Овим је знатно олакшан пласман свих оних којима су креативност, иновативност, рад и труд покретач у сопственом послу. Менаџер Локалне акционе групе „Срце Бачке“, која је уједно и један од реализатора пројекта, Бојан Ковач сматра да је веома важно што је један овакав простор отворен, чиме се даје конкретна подршка иницијативама и залагању малих произвођача у нашој општини:

„Основна идеја саме Локалних акционих група јесте да унапреди квалитет живота свих грађана у руралним срединама. Дакле, то су удружења грађана која у својим редовима имају и друга удружења, како из домена приватног сектора, тако и представнике јавног сектора. Што се тиче самог пројекта отварања наше продавнице, сам пројекат је замишљен да се на једном месту нађу производи малих произвођача са територија општина Кула и Врбас и да се ти производи пласирају локалном становништву. За неколико дана ми ћемо све те производе поставити на онлајн платформу где ће сви грађани Србије имати прилику да те производе поруче.“

Након самог отварања продавнице, у свечаној сали Општине Кула приређено је свечано потписивање протокола о сарадњи између Општине Кулa, Новoсадског хуманитарног центра и Локалне акционе групе “Срце Бачке”, којим се предвиђа побољшање видљивости и пласмана производа свих локалних произвођача. Данијела Кораћ Мандић из Новосадског хуманитарног центра нешто више је рекла о СЕЕД пројекту, у оквиру којих се подржава и подстиче предузетништво, пре свега жена и младих:

„Наша организација већ девету годину сарађује са општином Кула на реализацији једног програма који подстиче запошљавање и образовање. Тај програм се зове СЕЕД и ово је тренутно његова трећа фаза. У оквиру овог програма Новосадски хуманитарни центар подстиче предузетништво, и то предузетништво жена и младих. У оквиру те подршке организовали смо бројне радионице и подршке на тему развоја малих бизниса. Ове године смо доделили четири гранта за четири предузетничке иницијативе овде у Кули. Претходних година смо такође пружали обуке и додељивали грантове и, такође, оно што је ново је то да смо покренули Центар за компетенцију у хортикултури. Намера нам је да то буде један простор за едукацију, овде унутар зграде Општине Кула, али исто тако да то буде једна програмска активност у насељеним местима општине Кула свим малим произвођачима“.

Осим локалне акционе групе и Новосадског хуманитарног центра, незаобилазну улогу у овом пројекту има и Општина Кула. Председник Привременог органа општине Кула, Дамјан Миљанић изразио је задовољство и истакао да ово није крај сарадње са поменутим субјектима:

„Потписивање овог протокола само је формализовање једне дугогодишње сарадње. Општина Кула има сарадњу са свим субјектима који су везани за тематику подршке малим произвођачима, а све у циљу смањења незапослености и подстицања личних пословних иницијатива у општини Кула. Трудимо се да, као једна мала општина, будемо лидери у овој области, јер је свака грана малог предузетништва од великог значаја за нашу локалну средину.“

Извор: Општина Кула