ПРОДУБЉИВАЊЕ САРАДЊЕ АП ВОЈВОДИНЕ И КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ ЂИЛИН

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са делегацијом кинеске провинције Ђилин са којом је разговарао о могућностима продубљивања сарадње, са акцентом на области пољопривреде, прехрамбене, фармацеутске и ауто индустрије, саобраћајне инфраструктуре, грађевинарства и логистике.

Током разговора представљени су инвестициони потенцијали обе покрајине, уз сагледавање могућности остваривања чвршћих односа и у области културе и високог образовања.

На састанку је оцењено да је у обостраном интересу потписивање Споразума о стратешкој сарадњи, чиме ће, како је поручено, бити унапређени односи две регије.

Истакавши задовољство вишедеценијском сарадњом, председник Мировић рекао је да између Кине и Србије пре свега постоје пријатељске везе, те да је продубљивање свих међусобних односа стратешки интерес обе покрајине.

„Сарадња Републике Србије и Народне Републике Кине је на високом нивоу. Кина је један од најважнијих партнера наше земље и АП Војводина жели да допринесе јачању и интезивирању те сарадње“, истакао је председник Мировић.

Саговорници су се сагласили да значајну улогу у повезивању две регије има научно-технолошка сарадња, коју предводи Научни институт за ратарство и повртарство у Новом Саду што је добар основ за успостављање стратешке сарадње у области пољопривреде.

„Нека овај сусрет буде нови почетак наших односа који ће допринети продубљивању сарадње у бројним областима“, оценио је на састанку потпредседник Покрајинског комитета Народне политичке консултативне конференције Провинције Ђилин Ли Лонгкси.