ПРОМОЦИЈА КОРИШЋЕЊА СОЛАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ КРОЗ ПРИСТУП КУПАЦ-ПРОИЗВОЂАЧ

Регионални центар за друштвено-економски развој „Банат“ из Зрењанина, у оквиру преоријентације на зелену енергију, реализује пројекат под називом „Промоција коришћења соларне енергије кроз приступ купац-произвођач“, који финансира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. У склопу пројекта, у Градској кући у Кикинди, одржана је обука на тему „Могућности и предности коришћења соларне енергије кроз приступ купац-произвођач и аспекти енергетског сиромаштва“. Циљ пројекта је подстицање људи који електричну енергију производе за сопствене потребе из соларне енергије, вишак да уступе на коришћење другима. Обуци је, између осталих, присуствоао и Саша Танацков, члан Градског већа задужен за привреду и инвестиције.

“Енергетска зависност веома је нестабилан фактор у привреди, економији и друштву уопште. Зато је прелазак са класичних видова коришћења енергије ка зеленој енергији циљ којим ће наше друштво морати да се води у наредном периоду. У нашој средини се у значајној мери спроводе овакви пројекти, па тако у Сајану постоји соларни парк, а у току је пројектовање ветропарка у Башаиду. Постоје и привредна друштва која већ имају мини соларне паркове за сопствене потребе, а неке институције, попут Опште болнице и Спортског центра Језеро, такође користе соларну енергију“, подсетио је Танацков.

Реализација пројекта „Промоција коришћења соларне енергије кроз приступ купац-произвођач“ трајаће до јануара 2023. године, а пројекат ће у овај процес укључити пре свега локалне самоуправе, као носиоце енергетске транзиције. Пројекат ће укључити и енергетске стручњаке, образовне институције, невладине организације и грађане. Предавач на обуци био је проф. др Филип Кулић, са Факултета техничких наука у Новом Саду:

“Изворе електричне енергије треба развијати равномерно, да не бисмо дошли у стиуацију да су се стихијски развили неки извори, као што је сад јако популарно улагати у соларне панеле. У том случају може да се деси да имамо сувише енергије коју не можемо да апсорбујемо у систем. Из тог разлога то мора да се ради плански, да се одреде тачне количине из којих извора могу да буду прихваћене, а на основу тога се може пројектовати употреба обновљивих извора енергије“, објаснио је проф. Кулић.

Извор: Град Кикинда