ПРОМОВИСАНА КЊИГА МИЛАНА МИЦИЋА У ДУЧИЋЕВОГ ГРАДУ

У Требињу је на Преображење 2018 – славу и дан града, промовисана књига др историјских наука Милана Мицића из Новог Сада. Књига носи наслов Американци – српски добровољци из САД (1914–1918) а аутор је тренутно и највећи проучавалац српске добровољачке идеје у Великом рату.

Промоција је одржана у прелепој Галерији музеја Херцеговине у старом требињском граду. Присутне је поздравила директорка овог музеја Ивана Грујић (рођена у Банату) а на промоцији су поред аутора говорили и Душан Милићев, песник из Новог Сада и проф. Петар Бодирога из Зрењанина, иначе рођени Требињац. Глумац Јовица Јашин, првак драме зрењанинског позоришта казивао је Апотеозу Милоша Црњанског а модератор вечери био је Милан Бјелогрлић. Свечарску атмосферу употпунио је Српски хор Свети Серафим Саровски из Зрењанина.

Милан Мицић је плодан аутор четрдесетак књига, писац, песник, есејиста, публициста а такође и унук добровољца Јована Мицића са Баније. У детињству је слушао приче о српским добровољцима у месту Војвода Степа где је и одрастао а затим се посветио узучавању ове теме. Чули смо податак да је око пет хиљада добровољаца било пореклом из Херцеговине, од тога око хиљаду из Требиња. Чак 40 хиљада добровољаца, углавном запослених на тешким пословима у америчким рудницима, било је са простора под управом Аустроугарске чији су позив за војску одбили, чиме су себе унапред осудили на издајнике ове монархије. Тиме су српски добровољци били носиоци али истовремено и (свесне) жртве историје.

Књига Американци – српски добровољци из САД има научно-истраживачки карактер али и потресна сведочења потомака добровољаца, при чему се аутор, уз уважавање војвода и генерала, највише фокусирао на обичног војника и сваки детаљ сведочења озбиљно размотрио. На овај начин, господин Мицић заборављеним и маргинализованим браниоцима Србије диже спомен.

Ако додам да је након промоције моја ћерка тинејџерка пожелела да купи књигу, доказ је да је аутор у томе и успео! Време је да генерације које долазе прошире своја знања о српској историји како би били свесни својих корена, као што су то били добровољци који су се борили за слободу отаџбине.

За vojvodjanske.rs, присутвовала: Весна Раонић