ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА И ЈУБИЛЕЈ ОД 150 ГОДИНА ОД ОСВЕЋЕЊА ХРАМА У СИВЦУ

На празник Преноса моштију светог Николаја, у понедељак, 22. маја 2023. године, свечано су прослављени храмовна слава и јубилеј од сто педесет година од освећења Светониколајевског храма у Сивцу.

Вечерње богослужење служио је Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, и свештенства Епархије бачке.

Владика Дамаскин се обратио присутнима и пренео молитвене поздраве и благослов Епископа бачког господина Иринеја. Истакао је да му је велика радост што је у овом дивном храму, који, како је рекао, својом велелепношћу и својом величином надилази место у коме је подигнут, што сведочи о вери наших предака и о томе колико су волели Бога и своју свету цркву.

Господин Дамаскин је уручио признања следећим установама и појединцима: Дому културе у Сивцу, Јавном комуналном предузећу „Радникˮ из Сивца, предузећу „Црвенка нетˮ из Црвенке, Вери Лазаревић из Сивца, Каменку Попарићу из Сивца, Гојку Влашком из Сомбора, Зорану О. Перуничићу из Сивца, Весни Башић из Новог Сада, Зорану Перуничићу из Сивца, Бјели Вуксановић из Сивца, Радмили Делић из Сивца, Јелени Пејин из Сивца, Милану Крстоношићу из Сивца, Радету Божовићу из Сивца, протојереју Сави Николићу и протонамеснику Данијелу Кобиљском. Архијерејске захвалнице додељене су и Основној школи „20. октобарˮ у Сивцу, Ловачком удружењу у Сивцу, Радовану Миљанском из Сивца,  Александру Миловићу из Сивца и Чедомиру Жижићу из Сивца.

Вечерњем богослужењу у Светониколајевском храму у Сивцу присуствовали су и Дамјан Миљанић, председник Општине Кула, Татјана Мрдак, председник Савета месне заједнице Сивац, Ференц Лендек, директор Основне школе „20. октобарˮ, Жељко Маџарев, директор Јавног комуналног предузећа „Радникˮ из Сивца, Вера Крсмановић Голубовић, директор Дома културе у Сивцу, часници Црквеноопштинског управног одбора и многобројни верни народ.

За новог храмовног кума одабран је Александар Грујић, који је рекао да је то огромна радост за њега и његову породицу:

,,Члан сам црквеног одбора сивачке цркве и ове године ми је част што наша црква слави 150 од освећења храма. Видели сте и сами колика је то свечаност, дошао је владика и огромна је радост свих нас, пре свега мене, моје породице и благослов је за цело наше место и сав народ који живи у њему“.

Секретар Месне заједнице Сивац, Миленко Рајић, истакао је да му је драго што је вечењој литургији присуствовао велики број Сивчана:

,,Ово је велики јубилеј нашег православног храма. Посебно ми  је драго што се велики број Сивчана одазвао да данас дође на вечерњу литургију  и да у слози и миру проведемо данашњи дан“.

Извор: Општина Кула