ПРОСЛАВЉЕНО 50 ГОДИНА ПЕВАЊА ЂУРЂА МИТРАКОВИЋА

Вокални солиста РТВ Ђурађ Митраковић, јуче је са суграђанима прославио 50 златних година певања. Јер, толико времена активно пева од када је прошао на радијској аудицији и те давне 1968. снимио прву песму.

А да господин Ђука савршено и осећајно пева, уверили су се сви посетиоци радијске емисије Песмо, срце ми огреј, која се јавно снима у Студију М. Слављеника су пратили Велики тамбурашки оркестар и Велики народни оркестар РТВ.

Ђурађ Митраковић је рођен 1946. у селу Бајинци надомак Бањалуке. Студирао, магистрирао и докторирао машинство у Новом Саду. Радио је у Аутовојводини и ДТД-у а као директор Необуса проглашаван је менаџером године. Овом предузећу подарио је и светски рејтинг и заштитни знак (детелине са 4 листа). Радио је и као професор факултета Фам. Ожењен је, има два сина и кћер, као и двоје унучади.

Кћи Драгана је за тату написала велики број текстова, а сам аутор је написао и отпевао толико лепих песама о Војводини – да, кад бисмо желели да изаберемо химну портала Војвођанске.рс, тешко бисмо се одлучили!

Господин Митраковић је освајао многе награде на фестивалима укључујући и Златну тамбурицу. Својевремено је на фестивалу Илиџа, од хонорара за награду купио популарног фићу, и то још као студент. Сарађивао је са оркестром Јанике Балажа под вођством Саве Вукосављева, а од дугогодишњих сарадника, синоћ су га пратила два маестра: Мића Јанковић и Лучијан Петровић. Маестро Јанковић је у шали рекао да они, заправо, немају пуно година, него су рано почели.

Тешко смо напустили Студио М након песама лела врањанка, с оне стране Пливе, неколико инструментала, затим читаве тамбурашке пловидбе по Срему, Банату и Бачкој, али и песама из Крајине.

Господине Митраковићу, у срце сте свима нама спустили по један златни дукат!

 

За Vojvodjanske.rs, док је Црвена звезда побеђивала Ливерпул у Лиги шампиона, Весна Раонић;