ПРОСТОРИЈЕ КУД-А “ЕЂШЕГ” У НОВОМ РУХУ

Просторије КУД-а „Еђшег“ које су реновиране у протеклом периоду обишао је градоначелник Никола Лукач. Овом приликом састао се представницима друштва са којима је разговарао о плановима у 2022. години.

-Уређен простор за рад и бољи услови допринеће да ово културно-уметничко друштво буде још боље и квалитетније. Сада ће, старе, али и будуће пројекте, реализовати на вишем нивоу. Потрудићемо се да помогнемо и реконструкцију позоришне сале у којој су неопходна улагања. Локална самоуправа препознаје потребе свих културно-уметничких друштава која чувају и негују културу, традицију и обичаје – истакао је Лукач.

Рамона Тот, председница КУД-а „Еђшег“ подсећа да је су објекти овог друштва стари стотинак година и да су улагања била преко потребна.

-Захваљујући средствима из градског буџета заменили смо дотрајале прозоре и врата за шта је из градског буџета издвојено 1,5 милиона динара. Осим тога реконструисана је кровна грађа и замењен је цреп у чему нам је помогла Фондација „Бетлен Габор“ из Мађарске која је донирала око четири милиона динара – казала је Рамона Тот.

Чланови овог КУД-а нису крили задовољство што имају пуно боље услове за рад. Међу њима је и редитељ Шандор Кираљ.

-Радили смо у неусловним и старим просторијама, а сада су услови знатно бољи. Кров је прокишњавао, а прозори су били у изузетно лошем стању. Поправке које су обављане биле су ситне и ургентне, а сада, уз помоћ локалне самоуправе успели смо да употпуности уредимо простор који свакодневно користимо- рекао је Кираљ.
КУД „Еђшег“ у континуитету ради већ 76 година.

Извор: Град Кикинда